有冇做藥廠巴打絲打(3): 移民顧問 澳X製藥幫到你! 拒絕紅色企業

1001 回覆
42 Like 0 Dislike
"""職工盟接到工友求助,遭富臨集團迫無限期停薪留職,但公司轉而聘請臨時工。今早職工盟與受影響工友到美孚富臨皇宮抗議""
我同部分廠區姐姐商量過 已經揾左職工盟查詢 希望安排廠區停工日子去block B 門口抗議
抗議無良公司停工安排 又又唔炒人又冇遣散費
希望有興趣一齊抗議員工一齊到telegram商議行動安排 "

支持你地!
可以試下聯絡記者
之前死者家屬都有搵過蘋果 香港01關注
由於公司真係好撚想起我底 想告我
所以我都唔方便幫手
開左TG之後可以幫你地宣傳
整下圖
呢間嘢成日玩埋d社會達爾文主義講咩適者生存
人最基本連飯都就黎無得開啦仲係咁內鬥
屌逼人地走就認啦死cheap精

大陸同事們 食得鹹魚抵得渴呀
回顧返呢幾日大陸同事點講先

2020/5/8 下午 6:08:57 一群只係懂線上日日說公司壞话的失敗者🤣🤣🤣BF真係會因此而關門結業嗎🤣😂😆

2020/5/6 下午 1:40:45 "給我地炒左仲咁多説話講😂🤣😆
有膽就唔好上討論區講公司壞話,當住我地講👏🏿👏🏿💪🏿💪🏿👊🏿👊🏿"

公司呢5個月 走左近70位同事 炒左最少16名員工(當中有大陸人)
點啊
開心不?
繼續NPL 逼走人啦
"RE#543,

本嚟唔想出聲, 但睇見妳只傻hi忍唔住出聲, 妳以為公司當妳係寶?! 當妳係condom呀! 唔該妳睇睇有邊d員工係做得耐, 數下啦大陸哩, 就算俾妳做耐, 人工同工作量一直唔成正比, 好啦俾妳做夠7年攞身份證, 公司仲要唔知點安排妳, 俾你升? 憑咩? 全部可以係出面知名藥廠再挖返嚟, 妳最好自己走人騰返個quota出嚟...d真香港人個個食屎, 偽香港人(揸學生簽證個d)+場區姐姐+🐷專才不斷refresh, 唔會執?可能係嘅, 但公司應該會賣盤, 妳有無得留低仲係未知

一個已離開bf嘅手足上"

J記會唔會又想食呢間野?
市佔率升到95%
股價Go Go Go
講得呢一番說話係裡面「待遇」一定唔差
係呢間野 勢力大嘅人永遠都係勢力大
做跟尾狗都算係一條出路
又集體迷思又社會達爾文主義嘅集權體制
係 你掹住棵大樹 風雨有幾大你都唔會跌落黎
但係你永遠都係一隻寄生蟲
你試下你無任何用處或者做錯事講錯野
第一個同你講拜拜
不過呢間野又有時唔係靠能力嘅
擦鞋趨炎附勢都係一種留低嘅方式同事你可以繼續咁樣做
同事你要記得求神拜佛呢棵樹唔好冧喇
事先講明 棵樹已經空心 睇你掹得幾耐
無錯!
呢間野從來都唔係睇你有幾做得野
你識刷鞋就有位上
所以呢間野做25仔既其多
派系又多
你一埋錯堆你就係咁先
Sorry 唔係想打沉大家,以下資料我都係refer to 隔離方丈HR嘅post。

關於 “如公司要求員工放無薪假,員工有權拒絕”,

根據勞工法及從HR嘅睇法,只要員工行為上or身體上接受左公司要求的無薪假,

例如真係乖乖地跟足日子放假、或 當時現場收到無薪假嘅信息時冇作出即時反對及拒絕,

就已經等於:

在『你情我願』下,勞資雙方都同意及接受放無薪假。

但係當時堅拒say no,公司可以考慮單方面解僱你,跟住就比1個月通知 或 補1個月人工比你。

ps BF最底底底層嘅小薯
WTF

但公司拎住政府筆津貼 跟住要員工放NPL
因為佢唔炒得我地 同埋 想慳返筆賠償

勁撚仆街
搵HKPMDU啦
我們是製藥及醫療儀器業同工,現正籌組工會。本工會成立宗旨:

1️⃣團結業界聲音
2️⃣為業界謀福利,改善工作待遇
3️⃣建設民主公義社會

⚠️入會要求⚠️
受僱於製藥及醫療儀器行業職業者,包括本地製造商、外國製造商、批發商及分銷商。製藥業必須為香港衛生署持牌藥商,醫療儀器定義則參照衛生署醫療儀器科。詳情請詢問籌委(admin)。

聯絡:
📍TG: https://hottg.com/tg/hkpmdu
📍Email: hkpmdu@gmail.com

香港製藥及醫療儀器業頻道
Link: https://t.me/hkpmdu
有冇人知grase點係咪仲做緊hr幫公司炒人
日日照常上班
竟然冇放npl
"澳X從來炒人都唔會賠錢
會話聽日開始唔使返工
如果被炒同事要求賠一個月代通知金,就會話以後其他公司做reference check會話你係比澳X炒
如果唔要求賠錢,就會當係自己辭"

你肯定??
最近被炒果班都賠足
同埋如果只要你仲係藥呢行做
基本唔洗怕,因為
全行都知呢間咩料啦
"真係撫心自問

呢類Telegram新興工會,係2020年1月至今,有冇人認真處理過工會員工被逼解僱or放無薪假or開工不足嘅問題?

咁我交入會費及年費比嗰嗰製藥工會嘅作用係咩?

準時收足黃藍店資料?

準時收看今日5月10號『和你嘜嘜』系列嘅新聞報道?

仲有最基本,會長係嘜水?聯絡方法?出左事係Group度打句野?

代會長答:收檔啦,在下不如繼續用右手數下入會費,左手share下資訊仲好啦。

建議1:
及早認清呢類group嘅現實,靠自己或現實世界存在嘅人先係皇道。

建議2:
收到HR現場放無薪假通知時,請堅拒做出以下行為:

× 默默收口頭上or紙質上通知,然後苦瓜乾唔出聲地行出會議室。
(評: 緊記若不作出即時拒絕,就等於符合上面巴打講勞工法嘅『你情我願』。放緊or放完無薪假後先掉轉頭追討?祝你可以排定大大大大大隊搵勞工署介入了)

× 有醒目地做出拒絕,但唔醒目地做漏拒絕嘅記錄。
(評: 建議有email嘅同事,可以口頭上加send email拒絕,cc比部門呀頭、所有HR、陳總、張總,並print出黎自己keep實)"

巴打意見幾好!
真係要佢炒好過每月出半月糧

不過工會果到真係唔好太大期望 但又唔可以要求太高
始終香港工會風氣唔成熟
基本上冇資源 能力 經驗去處理
由始至終就是打著算盤領政府津貼,同時停工不發工資。這樣的公司,居心何在,何其醜惡,羞恥。

拎咗政府1.7億資助
所以唔炒得人 就一律放NPL
剛好半個月糧
我地變哂免費勞工
你自己諗啦
公司今日屌哂鬼
係咁問邊個爆呢D料出黎
今早返工全公司都係度討論緊接著每個月都放兩個禮拜NPL, 我屌你老母, 經理個個月平均攞4, 5皮以上梗係無影響拉, 可憐我哋呢d低層月薪得個皮幾, 放一半NPL, 點樣生活? 你賺錢嘅時候唔分多d俾我哋? 一間咁大嘅企業一d社會責任都無, 可唔可以俾我哋揀下呀, 我真係寧願你玩遣散或者俾大家清下d假期都好呀, 定係你想逼我哋自己走乜都唔使賠, 好心唔好玩到咁盡拉, 將心比己, TIMOTHY個個月放NPL, 供樓供車都成問題拉, 點陪公司共度難關?? 勞工署見拉!

啦!!
我唔直接回你
我用大陸同事既心聲黎回你
你們撫心自問,BF有對吾住大家嗎😅😅

公司係拎政府資源出糧比我地 (半月糧大家心照啦)
變相請免費勞工
同埋如果你辭職
公司係會袋埋你果半月糧
我建議大家返工唔好做野
真係得啖笑, 尤其係公司d抗疫措施, 消毒酒精, 三交治, 1百元大陸山寨口罩..到半個月無薪假, 真係多謝公司, 反正好多大陸同事都唔準返part-time, 咁不如建議佢地返公司做義工😏

我都冇PT返啦
返左2年PT,公司話捱唔住
公司仲有15分鐘Lunch Time

大陸同事:
你們撫心自問,BF有對吾住大家嗎😅😅

奴性重既真係唔適合享有自由
"回#569
请拿着这一半的工钱在这里生活下去
要努力生活下去哦"

對,要努力卑躬屈膝地活下去
跪著活吧
"公司同佢地新嘅公告講嘅一樣d反應真係好撚迅速:迅速地cut cost、迅速地排除異己、迅速地袋政府津貼同時迅速地諗吓點樣逼鳩走d同事等自己穩妥甩身捱過呢段時間

好明白經過抗爭再加埋今年武肺 咁樣嘅「大」企業係operation上有好大挑戰 經濟唔好搵錢少咗炒人都好正常 犧牲小數人而保住一大班人都係一種辦法 但係cost埋d咁樣嘅cost 因為同事講咗「唔符合價值觀」嘅說話跟住要炒人地 跟住用埋d下三濫手段逼d同事走 咁你地又覺得自己咁樣做保住大家保住咗間公司係咪好叻叻豬

「捫心自問 公司對我地唔好咩」 係咪要d同事掩住個良心講一句「無啊」你地先舒服?

咁麻煩你地d鳩層都捫心自問下 大家咁樣做為咗d咩? 大家都係為咗溫飽姐,你地內鬥權鬥博曬老命往上爬,d大陸人係裡面做嘢之餘仲要賴埋你地鞋底,無非都係為咗有更好嘅生活姐

諗你地d咁嘅屎貪欲一定唔會遣散一定會攬住間公司過世 但係麻煩你地班鳩層好好諗吓 唔好成撚日打晒飛機咁講到自己做咗d咩好野出黎 做得好同事係有目共睹 讚嘅說話呢唔係自己把口講出黎嘅 成日想呢度收聲鏟晒班發出反對聲音嘅同事 咁你地有無諗過 其實d同事係點樣諗公司,公司又有d咩真係可以改進? 有時真係唔知道你d關愛企業咩咩工作間係點樣拎返黎 成撚日話自己d價值觀幾撚世界級

好心你地啦唔好ff咁多啦 我地真係打份工ga zar "

我知你係邊個
間垃圾公司前幾年 學人話 學華爲 我心念華咩為
你有人地華爲咁好待遇咩 人地華爲一年10個8個月人工花紅咁出
你澳美賣咳水賺到笑果陣都唔見分紅俾員工 你凴咩叫員工學華爲
人工又低 福利又差 仲要員工做狗 唔好話香港人 大陸同事都唔屌
New project 執左未? 波生仲有無做緊?

都執得七七八八
基本上剩低既 都係Chur 爆D同事
好撚慘
返埋呢個星期放假 理鳩得佢
華為
至少我見唔到有人會追擊囉

公司剩係睇到人地D員工點樣做野
睇唔到人地公司點對員工

典型閪公司
又要馬兒好 又要馬兒不吃草
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞