有冇做藥廠巴打絲打(3): 移民顧問 澳X製藥幫到你! 拒絕紅色企業

1001 回覆
42 Like 0 Dislike
原來上星期五炒左2件
下? 又黎? 又炒左工程部?
不知道
手足沒說太詳細
"聽閒Block E有個成日都整爛野嘅內地員工
仲要經常性過哂deadline都交唔到貨
跟開嘅大佬都唔想要佢
想知佢到底點解仲留得喺度做"

響名先得架
"我覺得大家應該趁呢個同班大陸老攬炒
繼續停廠2 3個月 no pay 班兼職保險狗又冇單簽
租屋都玩死班廢材 等班大陸狗死翻大陸"

最想睇到班大陸人 死返大陸
"“Q5.如有僱員被炒或被放無薪假能否獲補貼?

羅致光強調,局方只會考慮申請僱主「於6至8月期間受薪人數有否少於3月份之受僱人數」,受僱者薪酬高低甚至是否同一僱員均不在考慮之列。僱主如希望申請補貼則需確保6至8月期間有足夠受聘人手,同時有向僱員支付薪金。”

睇下個政府點樣幫僱主, 6至8月下層員工繼續放半個月無薪, 中,上層繼續返工, keep住繼續請人, 津貼全部入曬落僱主個袋, 你有你走, 佢有佢繼續請人, 自己走仲要乜都唔使賠, 當自然流失, 認真識玩, 手足睇路!"
之前個只咪咪貓定貓咪咪仲係度?🤣🤣🤣
"弱智一問:
手足係「被離職」定真係俾人炒?
炒人佢仲攞到政府補貼? "

補貼計人數 請返人就得
我是早前給公司逼走的RND同事
到現在甚麼都沒收到
信甚麼的基本沒有
RND 就只會不斷欺壓你 用小圈子杯葛你
操他媽b 垃圾部門
高層都是不做事的垃圾
每天上班打卡後就消失回家
中午食飯前才回來坐坐
攬炒? 我真係玩唔起, 自己都仲供緊樓, 下個月再放NPL, 真係要同BF講👋無興趣也無義務同你同舟共濟

你呢家有咩權利攬炒呢??
澳x 早就放棄你
RND同PD口罩線手消線請人, 其他部門繼續炒人/逼人走或者自己走, 要滿足quota有幾難? 政府補貼穩袋ಠ·ಠ HR不停開post請人, 真係辛苦曬!!!

RnD 真係成間野最奴果班
得佢地冇人爆料
連清潔姐姐都爆
冇睇幾日post咁精彩
連逼員工接番d蟹貨口罩都做得出....
"[RND] 上面位同事講嗰位應該喺W
大陸狗真喺點廢都唔會炒
貪你夠狗夠聽話唔敢反抗
搞到真喺做得野嘅同事做到心淡走人

不過咁諗
等W整鬼爛哂啲機都可能喺好事大家齊齊唔洗做
仲有啲即棄用品好心就唔好攞去洗直接dum9咗去算啦
啲濕碎錢真喺唔好同BF慳"
我聽到都呆撚左
唔係你估
willxxx? 嗰條柒碌?
"建議口罩兄少D寫自己comment

追再咁耐post都開始估到你係邊個部門😅"

可唔可以留言話比我知?? 好驚
RND都冇咩幾多個香港人,爆料同自爆冇咩分別
澳X新聞 精彩過人
"其實間公司同富臨一樣咁衰
又或者咁講,社會大把呢d老細
唔好咁多幻想真係落到你袋
好明顯政府都係諗得太理想先決定俾錢老闆去養住班人而唔選擇直接養住班人
然而,政府一直都係話相信顧主唔會乜乜乜,咪on x啦
政府你班高官唔會,因為本身好高人工,而且政府盤數又唔係你睇
政府有無要cut cost嘅顧慮?
無no pay過仲逆市加薪,就知你地有都唔急於要做
社會已經有失業問題,放no pay,減人工
林鄭先施施然話扣一成
我哋呢d升斗小民都扣緊一成啦"
Re #666

对对对
研发部真的很喜欢重用,那种玻璃的滴管 每次都要洗 洗又洗不干净,
离心机的胶管也要洗, 我都想不明白
还有就是那个FTE,经理会跟你说 实验做左十几年 没数据。
计算的话 就不懂 靠你自己, 但当有错的话你就得挨骂。
然后每天都要计自己每分每秒的工作内容,经理会跟你说是计算你的年终花红用的。到年底的时间就跟你说要考试,考试成绩是会影响你的花红。考完之后,花红当然就拖,一直拖,就像今年拖到3月底,往年是新年前后左右就发放。最后呢,经理会跟你说,要填Excel 自己计算你的FTE, 怎么算了? 就是把你每天上网提交的工作内容时数, 一天一天的复制下来,贴加Excel 表里再交出去。
垃圾的管理方式,你有问题时,研发部的经理都不会给你答案,他们不会承担任何的风险,就你自己弄。他们存在价值就是当有错了就会骂你。
当众的羞辱你。每天重复又重复的工作,因为高层们根本就没有规划好,每天工作都看心情,甚至很多数据都是假的,所以为什么QC那边会经常怨声载道,因为实验都是乱做的。经理只管交货,手下的人就只好配合,实验都随便做,交些数据上去就行。
很多同事做实验都是以差不多的态度去做。又经常去QC那边偷东西。
研发部就是一个垃圾部门,里面没有一个人待多过2年的。
流失率奇高,就可以想像得到他们有多垃圾吧。
然后升职的话基本上是不可能的,我做了很多年的Researcher,,连升上去的机会都没有。还有他们都很喜欢小圈子,杯葛什么的,经常发生。
如果你得罪Angus 那伙人的话,你基本上没运行,等着卷包袱走人吧。
他们会不断的跟同事说你坏话,又说你能力不行,在你面前不断哄你要你留下,在背后就不断跟别人说你没资格,工作能力低。看你好欺负而已啦。
研发部就是垃圾!
"卖卖卖,卖清所有库存口罩
炒炒炒,炒光所有不忠员工
请请请,请回签证听话员工
收收收,收回政府抗疫津贴
发发发,老板的头发过猪头
笑笑笑,我笑你们都看不穿"

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞