有冇做藥廠巴打絲打(3): 移民顧問 澳X製藥幫到你! 拒絕紅色企業

1001 回覆
42 Like 0 Dislike
長工果班慘囉
唔炒你, 賂少勁多
"已經做咗兩年以上嘅同事
千其唔好自願離職 你唔同意減人工 佢炒你佢係要賠遣散費畀你 詳見勞工法例 如果佢唔畀 建議你地一齊上勞工處追討 記得Cap低佢d減人工信同埋你不同意減人工嘅證據 千其唔好簽自願離職張野!

屌你老母澳美 你估減人工唔洗負出代價?想咁順癱搞得掂?屌你老母啦閪總 屌你老母啦鄉下仔Mike "

如果香港人咁都跪低
我都覺得抵鳩你地死
連爭取自己權利都放棄
下下逆來順受, 唔好講咩垃圾藉口啦
已經唔係叫你(犯法)
如果唔敢上勞工處, 你同大陸人都冇咩分別
奴隸唔應該活係自由社會上面

垃圾
垃圾
垃圾
間垃圾執未
你見咁多人爆料就知未啦
乜撚elink同意書, 簡直癡撚線, 加人工就話無所謂, 依家係減人工呀老細, 唔該印張紙出嚟白紙黑字寫清清楚楚再簽名 一式兩份 唔係窮到咁呀, 等陣server down咗資料無曬點算? 全部人都話唔同意喔 好心hr做細嘅提醒下啦! 佢真係乜春都唔識! 要人簽自願離職? 真係撚大左, 唔該搵個hr阿頭出嚟講清楚啦, 屌你老母, 死垃圾公司執撚咗佢啦! 雖然我未夠2年 遣唔遣散唔關我事 但真係睇唔過眼 d hr食屎啦

所以D HR走哂
依家係個鄉下佬做, 仲要生產果邊
上勞工處一定贏硬
支那準備收香港支那人稅, 澳X果班支那人記得找數啦🤣

我都有睇到,超正 35%
好想同公司講: 你咪炒囉, 炒撚哂我地, 睇下你仲有冇原料生產, 就算生產完出黎, 睇下你仲有冇合格證出貨. 留得係度果班, 唔係老屎忽就冇料到, 你又唔撚有本事叫班老屎忽同你做義工孭鑊, 有料幫你補鑊果班俾你逼走哂, 開心呀.

我幫公司重申一次啦
唔係炒
係叫你自己辭職走
共度時艱? 年年同我地講花紅講加人工, 一年加唔到一百蚊, 成年花紅加埋都唔夠8成月薪, 放假強制加班, 仲要因為一千零一日準時收工俾你班仆街公開處刑. 我做到隻狗咁果時你又唔撚同我講共度時艱?

間閪野 只會窮先同你講 共患難
白痴先會信
"採取減薪行動前,僱主必須事先取得僱員的同意,因為未得到僱員的同意而單方面採取減薪措施,僱主會違反《僱傭條例》下須依時支付工資給僱員的規定;僱主亦須就尚未清付的工資支付利息。如僱主未經同意而單方面執行減薪,僱員可向勞工處勞資關係科辦事處尋求協助。

《僱傭條例》亦規定,僱員如果超過 1個月仍未獲發已到期的工資,可當其僱傭合約已被僱主終止,僱主須支付給僱員解僱代通知金及其他解僱賠償。大家可參考相關《僱主與僱員指引》了解更多。

https://www.edigest.hk/article/143508/%e8%81%b7%e5%a0%b4/%e5%8b%9e%e5%b7%a5%e6%b3%95-%e8%a3%81%e5%93%a1-%e7%84%a1%e8%96%aa%e5%81%87-%e8%87%aa%e9%a1%98%e6%b8%9b%e8%96%aa-%e5%83%b1%e5%82%ad%e6%a2%9d%e4%be%8b-%e4%bf%9d%e9%9a%9c-%e5%9f%ba%e6%9c%ac%e6%ac%8a/2/"
鍁左不同意嘅手足,千祈唔好簽自願離職同意書呀,香港人必須捍衛自身權益,我地已經比人恰到上心!

無錯
間賤野都咁做, 一定要佢炒
"口口聲聲全港最大藥廠咁撚巴閉,但其實個朵已經臭過堆填區,今次減薪仲搞到一pat屎咁,知唔知道咩叫好來好去呀? (可能真係唔知,因為呢間閪野只講狗話)
呢間垃圾真係香港嘅奇恥大辱! "

呢間野係大陸到已經臭哂...
同埋佢起家既方式
同方向報一樣架
親,按了不同意也不要傻傻的elink提離職喔
究竟有邊啲手足不同意咗
"呢幾日有一堆人食飯時,排哂大隊買幾箱公司口罩
公司賺返員工嘅錢,very good
用呢D招數穩定場區姐姐呀叔嘅軍心,very good"

果然夠仆街, 十幾蚊盒口罩, 100蚊賣比員工
割韭菜既行為 芝麻去邊都會做
咁你明回解扣人工啦
"收到風話老鼠飛兩公婆 qc 同hr 唔洗減
根本個表就係廢的"

不意外
麻煩大家香港人齊心啲嘢 而家真係封左關口 本地確診19個 起碼12月都開唔番關 佢班狗西想搵大陸人都搵到 襯佢搵就

但依家都冇單做
佢請人都冇用
間野捱唔住架啦
陳總唔好燒錢啦
報料比美國先
廢時高層們可以移民
"講返elink嗰個減薪通知,簡直不知所謂,邊撚個幫閪總諗㗎? 睇post出嚟嗰條友唔似係HR...
成篇嘢完全冇交代公司會點處理不同意減薪嘅員工,咁你叫人點做決定呢? 一個正常人(雖然呢間閪嘢極少呢類人)係要make well informed decisions, 但篇嘢up勁多廢話咩撚共度時艱,重要嘅資訊就skip, 就咁叫人選同意不同意,你估買大細咩!"

芝麻國係冇不同意呢個選擇
佢地出生卑賤, 只會掩蓋不利消息, 永遠白事當紅事搞
好似國安法咁
同埋佢地真係好鐘意講廢話
混淆不清就最好, 襯機混水摸魚
呢D就係芝麻仁手法
所以點解佢地D中文咁垃圾, 睇到你頭暈都唔知講乜
因為佢地著重複雜化, 唔簡潔易明就係專業
我明你唔明, 因為你廢
(屌你老母, 明明就係你寫埋D垃圾)
唔會反省自身, 永遠都係人錯
搬龍門, 雙重標準
唉唔撚寫啦, 芝麻仁根本就唔應該存在
宋後無華夏,明亡無中國,文革後無人性
email cc 勞工處 是常識吧
推下先 間垃圾啲位仲open緊
希望啲小朋友唔好中伏
仲唔走果班人諗乜
呢間垃圾,每年加人工果陣就留難,仲要攪成2個月去assess,又唔係加得多,減人工就快極速進行,都算喇,仲要出bonus果陣話受咩疫情影響,仆街啦關咩事,上年有賺錢,bonus 係計之前果年業績,拖到成四月先出,根本係自己一手做成,對員工咁差的公司,當我地奴隸咁,講咩要對公司感恩,屌,你白出人工比我架?
"間垃圾真係諗住唔認自己係裁員唔出遣散費
所有做夠兩年又disagree 既員工可以準備約埋一齊上勞工處啦
記住keep 起哂所有「給員工的一封信」"

補充一點,唔一定要做夠兩年,只要佢炒你既原因唔係寫裁員,都可以一齊上去投訴,雖然你地唔會有遣散費,但都可以幫到其他人爭取應得既補償

唔好放棄, 抗爭到底
我收到風 已經有幾個人寫信去勞記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞