有冇做藥廠巴打絲打(3): 移民顧問 澳X製藥幫到你! 拒絕紅色企業

1001 回覆
42 Like 0 Dislike
哇屌
咁撚嘔心
不過BF成間廠咁撚多蝗 不意外
同事:
睇到你哋笑緊啲poster, 諗起以前有次幫手整poster 同ppt, 最後要比上司睇,大陸人嚟,一睇,幫我改曬啲用字用語做大陸風格,頂佢個肺,啲背景又要又紅又黃又金,再唔係就紅藍線(大家明啦),襯曬陣大陸味,間公司由頭到尾都好柒所有野都
睇到果陣真心想嘔
哇屌
同事:
我離開咗澳x qc好耐, 話俾大家知, 之前qc lab d水機有問題, 飲到baxter生石入廠, 應該係filter好耐無換, 大家小心!! 自己帶水返工會安全d
唔換係常識啦正常公司點會唔租水機比同事飲水
係呢間野太闣先比水喉水大家飲

同事:
呢間公司真係一個笑話, 好多時間花係整ppt同開會, 開會好似吹水大會咁, 有時會吹到晚上8, 9點, 吹都算嘞, 吹完竟然無任何conclusion, 大佬! 唔好咁浪費生命拉! 另外佢人工方面都算出手闊卓, 僅僅對於有經驗嘅人嚟講! 但我最後都係頂唔順走咗
15分鐘內食完三交治同一張檯兩個人食
一定係班傻閪開會吹水鬥醒目點樣恰班同事
而傾出黎

情況:
A: 屌啦媽,緊係比15分鐘佢地食啦
B: 嘩你都幾撚刻薄
A: 洗乜講
C: 玩盡D 食三交治,要係位到食 食完啦啦聲開工
ABDEF: 嘩....勁
C: 係咁就一張檯兩個人食飯 食15分鐘 食完好走
A: 無錯 唔好再比佢地抖
B: 咁計法都慳好多喎
C: 緊係計過數先出聲啦, 一年最少慳到十萬
A: 又可以炒人唔洗賠錢, 一定好多人捱唔到走人
ABCDEF: 哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈
同事:
唔係潑大家冷水! 澳x無可能成立工會, 多數年資稍微長d一係大陸人, 一係場區攞咗永久嘅姐姐, 係呢度純粹俾大家發泄下, 笑鳩澳x就得! 呢間廠一來養著咁多人 同就業掛鉤 二來政治任務溝淡香港人, 香港政府根本就係度包庇緊佢, 革命根本就係impossible, 好似澳x三交治咁, 你只能選擇食定唔食, 唔可以要求變成四交治. 又舉例訂文具, 長期都話無貨, 咁無就唔用, 可以點? 去廁所無紙點算? 長期帶紙返工! 做咗兩年咩都睇化曬! 等環境好d走, 呢度始終不屬於香港人
同事:
哇屌 有個仆街qc個大陸仔毒撚同事有幾次去廁格打飛機
今日喺男廁爆緊石 聽到隔離有呻吟聲
唔怪得成日5樓男廁廁格成日有浸精味
唔撚係做做下野有火對住hr條臭西打j啊?

真係有人會返工打飛機
有冇咁撚痴線 但係澳X 不意外啦
條友一定係J Grace
講還講
同事:

"(由J記聯盟轉黎BF)
良心講,BF係製藥界出嘅價已經算闊綽。都有聽過有人fresh graduate攞緊17K至18K (未過probat,一定唔係lab related嘅)。
傳聞BF QC有14K,同你哋講J記統一出價12K。
ps都好唔鐘意BF"

屌 你又犯邏輯錯誤

點解可以拎一間垃圾黎將一件錯既事合理化

大學生 專業人士 公證 誠實 安全
咁既工你開12 14K 咁代表你仆街
市民健康都係太重要

所以我不嬲都叫人唔好入行
藥廠呢行冇前途
只係成堆屎入面 澳x 份人高dd
唔代表佢係好公司
相反睇得出j 記係垃圾中既垃圾 連澳x 都不如
想做藥廠嘅真係要諗清楚
特別係QC
無論係前景定錢途都一定係最差嘅部門
而且唔係只係講澳x 所有J記 行多部 等等其他藥廠嘅QC lab都係咁卑微.....
所以勸讀sci嘅除非真係唔介意錢啦唔係真係唔好做lab
其實都可以揀做Production / QA
食左藥廠QC屎
而家唔知點翻身好
最好pay應該係澳x對面果間,起薪高之餘仲有雙糧加bonus,所以果時澳x好多人走左過去,不過宜家唔知仲有冇e支歌仔唱
如果入左嘅話....
唔知手足你入左邊間會唔會有上升嘅機會
假設冇嘅話
轉政府工?政府化驗所夠唔夠資格?
或者好似水務署果d都有驗野果part
有間德國公司叫TUV 我未做過都唔識人有冇做過唔知點
但佢都會請d lab人 雖然驗嘅野係好唔同
但都可以以你lab嘅cv去試下睇下請唔請?
起薪高係果時佢新廠澎澎聲想開要括人
近年佢都好唔掂
以我所知啱啱過左嘅2019
佢個花紅都拖左好耐爭d冇最後比佢公司往年遲左好似兩個月先出到
但有心喺藥廠繼續落去嘅同伴入香港第一嘅行多步都係一個好選擇嘅
其實都係佢自己低能,廠都未搞掂就請咁多人入去日日燒錢,定因為請左澳x班吹水怪入去俾佢哋老點左,信班吹水怪講以為有佢哋出手好快搞得掂
冇計
藥廠發牌前有好多前期validation嘅野要做足先可以申請
所以佢新廠請定好多QC同QA 因為真係多野搞
相對佢地生產部就真係冇咩請因為真係未有生產都係做paper work先
而且新請嘅都唔係只係得澳x 都有J記所以就應該唔關請左垃圾澳x人搞鳩自己
柒就柒在間野幾年前打住本地薑本土嘅旗號
但上年香港有事嘅時候最要發揚本土精神嘅時候佢地d廣告冇曬本土訊息
最後仲要玩報驚......
唔知關唔開杯葛藍店事但佢地上年生意就堅差
記住 like share 同留 comment
真係好撚多花生

老闆藍眾所鳩知啦
同事:

頭先係車果2 條柒頭 收聲啦。 遲早比人炒🤣

好好奇發生咩事

但做人真係唔可以蠢
呢間野唔會執啦
間野太雄心壯志
仲要撞正依家市道差 個名臭哂
真係好難翻身
討論緊呢個post?
同事:
今日海倫俾上頭搵左去傾計
唔知係咪要qa到捉手足
定係又要炒人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞