Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
一隻26xx 用上手真係彼得值wor

等暑假有ax4200版本 可能21xx 22xx左右
我意思係指1樓話500蚊落下求其買,500蚊樓下真係無乜推介,啲廠都無乜理過呢個價錢啲用戶,可能遲啲要等AX 多產品,ac啲貨清出先可能有返啲(舊)產品推介
我自己以前用d-link(2xx$)>buffalo(3xx$)>Asus ac66u(7xx$)>而家velop mx5300(2699$)。
我都係用到壞先扔,2-3百蚊個啲真係差唔多,部Ac66u 比起前兩部係少啲要reset 個router, 而家部mx5300 暫時都係零投訴
所以巴打不如比多少少買部好啲,你見1樓都好多推介
無睇一兩日post,推得咁快
你見好多router公司創辦人都係華人
叻雞 同 linksys都係
哩度可唔可以問埋網絡公司
你地PCCW 1000MB幾錢?
原來我5月到期, 咦家比開168

佢尋日打黎, 都係168 + 400 coupon

之後我話上網唔Stable, 佢就offer另一個plan
$680安裝費, 幫我由廳拉多條線入房
光纖入屋後, Modem再分兩條各1gb既Lan
一條入房, 一條係廳, 仲唔Stable!
價錢都係168, 但就多左果680安裝費

話會換個隻Modem, 但...都係屎為, 因為...佢地得屎為
無其他牌子, 佢話的
多數係冇用的
dual lan 用嚟load balance多
何況去到 機樓 到根本係同一源頭
基本上解決唔到問題
我認為 佢地只解決到 壞機同壞線嘅問題
唔係呢兩樣嘅話 做乜都冇用
早晨呀巴打!
明白~
我都唔知Dual Lan有乜用
佢出奇怪招, 咪問下咩黎
純粹安慰下你姐
你話唔stable 可否講多d
詳細d描述下個問題 同埋個發生頻率
wifi定lan?
呢到嘅巴打可能幫到手
啱啱買咗rbk20
想問下
Daisy chain
MU-Mimo
Fast roaming
Beamforming

呢幾個需要enable嗎?
無, 之前都傾過, 係PCCW+ASUS
久唔久會Load 空氣, 其實打算轉Linsys
未諗到6600定MX5300+2200

本來都出左去買, 但老闆/店員問我做乜買
一問之下, 老闆/店員 話我一直Setup錯左
叫我返去再試下(良心舖)
之後我又上華碩問, 又係指出錯同一問題(即係我ON99左)

錯在邊!
兩隻AC86U, 一房一廳
1) Modem LAN out 房 WAN , 做主機, 接電腦, 接NAS
2) 廳Modem 再LAN out, WAN 廳Router 做節點
哩個情況下
房同廳個WIFI Test, 時常都可以2XXmbs
但廳部Router成日會變灰色, 死左機(在ASUS個APP度變左灰色)
要重新開過廳隻ASUS至得

佢地話
1) Modem LAN out 房 WAN , 做主機, 接電腦, 接NAS <- OK
2) 廳Modem 再LAN out, WAN 廳Router 做節點 <-錯錯錯
大錯特錯, 廳做節點, 唔洗modem LAN out WAN Router
直接Set做節點, 唔洗插LAN

再Set埋11118888
好似無咁Load空氣, 不過廳, 廁所, 廚房
就再無2xxmb lu, 咦家得返30-50

又問過可唔可以
Modem LAN 廳做主, 廳RouterLAN房Router做節
佢地話主機, 接NAS等, 唔好用節點, 可以的話就主Router接
但無計, 牆身得一條LAN線入房

拿~ 哩個好問題呀
一開始裝果陣, 佢話只係一條LAN out
但我照鳩插佢個Modem

插一條LAN房AC86U, 一條LAN廳AC86U, 再插埋LG電視
全部都用到
其實最Perfect係
Modem LAN 廳AC86U
廳AC86U再LAN去房
但佢回覆如下

咁其實節點插電腦, 插NAS係咪無乜大問題

我都想搵下相關資料
屋企岩岩裝完修
要申請寬頻上網
PCCW $152 (平均), 送一份禮物 (都係超市Coupon/空氣清新機)
HKBN 最貴, $228 (平均)
HGC 最平...$109
以上都係1000M 光纖入屋
我隻AC86U 唔係裝左D 有BUG既firmware 都唔會LOAD空氣
不過前排(好似1月-2月) LOAD空氣 係要REBOOT PCCW 部屎為機

哩個速度正常嗎?

平左唔少 不過係限量
Asus fw都係可能有大問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞