Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
睇哂成個Post
講到隻隻都係唔得
貴唔得 平又唔得
Load Air 斷線
包括華碩 叻雞
又話過份吹捧

究竟有邊隻係穩定的?
唔駛要咩功能 刷FW 個D
500-1000蚊有邊隻係穩的?
一個放connected to router 一個放廳
RBK50我自己覺得真係唔錯
有budget 上rbk20都得嘅
我自己都用緊
雖然rbk20得wifi 5,但我用有wifi6 嘅client 都收到600mb or 再多d
其實都夠用有突
因為我router喺廳 同我張床隔咗一道牆同大櫃
諗住用mesh就可以擺個satellite喺房門口射入間房
但係asus ax3000如果可以直屌到我張床咁我會prefer ax3000多啲
始終新啲 同平啲
巴打個rbk 20 router 同satellite隔咗幾遠? 如果兩者隔咗道牆都ok?
因為我router喺廳 同我張床隔咗一道牆同大櫃
諗住用mesh就可以擺個satellite喺房門口射入間房
但係asus ax3000如果可以直屌到我張床咁我會prefer ax3000多啲
始終新啲 同平啲
巴打個rbk 20 router 同satellite隔咗幾遠? 如果兩者隔咗道牆都ok?
有無人要ac68u 用左兩年幾 無單無盒
換左新ROUTER 放 有兩隻用黎AIMESH
隔牆ok
ax範圍有好左嘅
但唔知洗唔洗要用WiFi 6 client
你可以參考下第一頁floor plan,我就用rbk23,第一幅就主力牆,你預主力牆會減半,唔係主力牆就好好多
係唔錯,但成座塔 唔係個個接受到
首席打手
先斬後奏
Google wifi係行雙頻,速度上無3頻咁快同穩定
其實每個router都要睇下你屋企地勢,所以個個人講既野都未必fit到入你個到,當然有啲router真係唔好掂 一般netgear linksys 華碩,咪算正常啲
望望下rbk23就兩年,唔知用多幾多年
冇得直接 modem 連google wifi 咩?
已屌rbk20
其實好多中價router都唔錯,例如ac68u,r7000果啲
但時代唔同啦,呢兩隻出左咁耐,以前可能一個人得一部機連Wi-Fi,成家先4-5部機,咁穩定好正常
但依家,又iPad,又電話,又電腦,一陣又Apple watch,有啲仲有埋智能家居
但又買部中價機,然後當咁多部機同時連住,相對哋要穩定咪難咗咯
好似依家相對最穩定都係一堆Mesh router,始終大部分唔平,CPU點都勁過中價機
100M,屋企400尺到,想買中價router係唔係首選ac68u
價錢差幾倍wor
原來我打錯字呀ching 個google係直接連modem呀
有冇巴打有extender推介?

而家屋企主人房主router用netgear
再駁lan線接咗個話dlink Router喺廳

想買個extender/home plug喺房
間房喺全屋企嘅中間 兩個wifi都收得唔太好
佢成篇野好大吐槽feel
Router野睇自己需要 手神都好緊要
電子野總有缺陷 自己處理到或接受能力有幾高
Fw: asus > linksys >>>>>叻雞
硬件:asus=叻雞>linksys
穩定性: linksys>asus=叻雞
以上個人覺得
咁快就page 35
岩岩買左LINKSYS EA7500
屋企寬頻用1000M
用電話企係隔離連2.4Ghz收得56Mbps, 連5Ghz就有200Mbps
插線落電腦又有7百幾Mbps
請問咁樣正唔正常?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞