Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
其實router部部都熱架啦 都買得大牌子 隻隻都三年保 chur爆佢啦

同埋router一般都唔係當眼位 又唔洗電話 notebook咁拎上手用 駛乜怕佢熱(一般都係60-70度左右?)
ac68u都係粗用 用左4-5年唔肯壞
貪手痕換mx5300
對上隻86u都玩左年半到
我都用緊rt2600 神級穩定
垃圾 router 成日斷,要買過個長型屋 around 600呎 要穿3幅牆係咪要用 mesh ? budget 想一千内

wfh 斷 wifi 比老細吊高緊
我屋企係康和式(都叫長方型屋?) 一隻AC86U 就夠全屋用....
香港樓不嬲都細開 (雖然呢個POST好多人間屋好大)
竟然要用到MESH...
係最佳router之一,啱啱仲收到synology email, 4月6號, vpn plus裡面嘅收費項目都免費

因應新型冠狀病毒疫情,自 2020 年 4/6 起至 9/30 期間,Synology 路由器產品的 VPN Plus 套件,將限期開放客戶端帳號及 Site-to-Site VPN 授權免費啟用及擴增,幫助用戶快速建置遠距辦公環境

授權辦法

適用期間:2020/4/6 15:00 - 2020/9/30 23:59
適用用戶:所有 Synology RT1900ac、RT2600ac、MR2200ac 用戶均適用
啟用方式:登入 SRM 後,於 VPN Plus Server > 授權頁籤點選新增授權,輸入所需數量並完成設定後即可啟用,期間內完成啟動之授權即永久有效
Synology 保留活動辦法變更權利,活動細節請以官方網站最新訊息為主

了解更多

VPN Plus 服務適用情境

WebVPN - 免安裝軟體,無縫進行遠端辦公
無須安裝任何用戶端軟體,透過瀏覽器即可連線並存取公司內部網路介面服務,各部門員工都能輕鬆上手,省下 IT 事前教育及後續除錯等時間成本

SSL VPN - 高速、安全,遠端存取體驗全面提升
完整支援網頁、檔案及應用程式多入口存取,相較於其他 VPN 協定,連線品質更高速、穩定,幫助團隊遠距工作維持高效生產力,並透過 SSL/TLS 加密機制提供可靠安全層級,確保遠距存取機敏資料安全無虞

Site-to-Site VPN - 跨點工作游刃有餘
可於多個實體地點的區域網路之間建立安全的 IPsec 連線,串接不同的區域網路並互相分享資源,提升跨點工作效率,適用於多點辦公室的公司行號或有遠距工作需求的企業經營者
D牆全部實心防幅射咁,喺房一格 signal (同 router 直線距離五米内)
Linksys同synology 好野黎
唔知s記會唔會出ax router
多用5GHz wifi 就8300 不過依家好似轉晒做mr8300(mesh 版ea8300)
modem + vtech —> ea9350(DHCP mode)
咁樣都唔得?
mx5300 駁usb 3.0 ssd 會不會大材少用
還是就咁普通hdd 2tb $520 560
其實AX1800係咪唔值得買?
定買番同價位既ac先至係最佳選擇?
睇牌子啦 係價位唔上唔落
想問Dual-band 同 Tri-band 分別其實大唔大?
只係3~4部機同時連接,睇吓netflix 咁

想平平地用dual-band, 但俾多500 左右就有tri-band
心大心細

另外,大家推薦linksys 定netgear?
差唔多價錢
thanks
1000+ range 嘅ac86u 同ax56u 應該點比較?
我有冇睇漏野
1. 係咪86u多啲天線,handle mumimo 會好啲?
2. 2.4同5.0 兩個band speed limit 對我冇乜影響
3. 1.8ghz 2core vs 1.5ghz 4cores 應該分別不大?
請問各位師兄! 小弟入手左隻Ac86u,本身用緊pccw 1000m
Set極WiFi 下載 上載都係550m左右,
1)請問係咪正常?
2)我用緊佢跟果條cat5e, 係咪應該要換埋cat6 ..?
3)有無用過既師兄可以分享下setting心得
差唔多 雖然有人再快啲啲
#1有解釋過正常值係幾多
話時話 雖然得pccw有(好似仲要租)係咪無人玩過google wifi?
巴打ac68u 1.5年就壞??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞