Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Au68u
可以呀,留意返velop 無分主副機,orbi 有分,其他我就唔太清楚。
Netgear / asus / linksys 巴打會點排?
房間用緊ac66u b1
想整個ai mesh wifi出廳
買ac68u 定ax56u好?
Ac68u 二手 570
Ax56u 二手 920
想大家俾d意見 ax router連多部裝置係咪好ac router好多?
以上兩部都係雙頻
我自己用68U, 因為佢自動2.4+5
我部掃地機械人只識食2.4

因為想佢自動行2.4/5
唔想分開SSID, 又唔識點分一個guest用2.4比機械人
我就買左隻Cheap雞手指, 只放2.4出黎
隻手指就專比機械人用

其實.... 隻指唔一定要插Router
插電視機, 插頭, 屎眼都可以
註(插屎眼會無電到)

雖然唔知你要黎做乜, 但其實應該無問題
哩度D人, 下下千幾二千尺
認真架, 唔係講笑
所以800呎話細, 我好明白~

而你話人外國返黎.... 我開頭都係咁諗
但追得多POST至知.... 哩個版真係好多有錢人
有巴打筆直20k setup mesh
想知你地有冇開guest wifi 日常用
Mx5300 既巴打會唔會開自動更新?
我果隻係repeater
插完仲要入手指set接收邊個SSID
放出黎又要咩名

正路無一隻手指可以直插router再出新wifi
一定要set
二千呎都好, 兩皮野, 8隻MX5300, 一定無死角
你講完又覺,下下都聽到5-600呎起跳
唔想推薦某啲牌子 不過我心目中係Asus >netgear >linksys

排asus 先係因為fw個底寫得好 功能多 介面最好用 我用親asus都體驗唔錯
之後 netgear 因為某幾款型號上效能上的確好明顯比其他廠快 e.g.r7800 rax120 Q記router cpu 最出色
linksys 最後係因為2頭唔到岸 效能唔係最頂尖 fw又唔係特別好 但係個fw點都好過netgear 既

利申 我應該會等asus 出同Rax120個粒CPU 既router 轉返去asus
asus佢送免費防毒都算係咁
我就未用過linksys 想試下體驗
的確佢兩頭唔到岸 fw平平 產品推出速度落後 如果係真穩定 我都唔介意用既
我會穩定>訊號>速度
穩定+1
R7800官方FW就
非官唔知
一講r7800就好多苦主著哂火 包括我
部r7800賣得出未
試openwrt?
今朝放左$650
準備換乜
換左先放
入左隻ax56u做白老鼠
屋企用緊100MB上網+ Tplink AC1200
房收wifi比較差
特別屋企人晚晚用whatsapp call後
房既device幾乎load唔到

咁樣既情況應該索性轉個MU-MIMO既router
還是買個homeplug會好啲?
so far so good?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞