Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
之前有巴打買咗好似話麻麻,希望係個別問題啦
希望你呢個冇事,咁之前買咗果啲可以直接去保養
Mx5300有巴打話斷哂貨
我果次係旺角SE買都已經係佢最後一部
想問下呢度有冇人用過RBK50V ??有冇伏?? 美國買好似好平
有咩apps 度到? 好多apps得網速 無訊號強度
想買Linksys Velop AC2600

請問大家通常喺邊度買router?
定係睇 price.com.hk 邊間平就去邊間買?
https://m.price.com.hk/product.php?p=341834&t43=C

另外有冇黃店電腦鋪可以懲罰吓?
太入門,效果隨時仲衰過ac mesh
基本都係深水埗黃金3C 架啦
想問下 本身有個router放喺藍色星星個位 但有位左下角個廚房同個廳都收得麻麻 我屋企人就比netvigator氹左租兩個google wifi黎用 變左屋企有兩個主wifi
如果我買隻MX5300放喺紅色星星個位 成間屋淨係靠佢又得唔得?
又有另一個巴打話夾pccw無問題
仲好正
你search wifi analyzer 咪有
直情有隻app 叫 wifi analyzer
差唔多嘅都得㗎啦
度網速 ofca 果d咪得
google wifi mesh 嚟啵
應該掂㗎?
有冇lan socket 連出房以外㗎?
你搬舊router 去紅星位
舊果隻得 mx5300 咪得
唔得嘅話 mx5300 都係唔得㗎啦
有冇巴打有好提議
係 mr9000x 一隻唔夠可以加多隻,兩隻加埋就等於rbk50, 但可以逐隻買抵買啲
照計 放係廳紅點 係ok 㗎啵
對住走廊 同 尾房應該唔差
你依家係modem router 2合1果d 出緊wifi?
接受到慢d 2.4g 應該單router 搞得掂
係modem router 2合1出wifi
但係房2.4都係時得時唔得 最燥係廳駁電視舊fire tv 明明modem係格離都連唔到5g
所以先想換鳩佢
thx巴打
想問下點解mesh唔介紹zenwifi?
我見rbk50同zenwifi ac兩件裝差唔多價錢

如果諗住先買兩件 唔夠再加多隻衛星
係咪RBK50比較方便?
因為我見可以買多隻RBS50
velop同埋zenwifi係咪冇分主機衛星?
即係兩件裝的話 兩件都係一模一樣
Zenwifi係咪xt8 第一部牙石mesh 唔係aimesh咁弱雞
好似有一款ac 有一款ax
2合1 係垃圾嚟
你可以跟巴打意見
出部mr9000x 先
應該好爽
ASUS CT8 AC3000 mesh / XT8 AX6600 mesh
asus 呢兩隻係真mesh 但個價企到好硬 好貴 比netgear linksys 都貴幾百
救命新買隻rbk50
個satellite ethernet 插ps4
成日斷 話冇連lan
wireless mesh?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞