Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
巴打係咪係外國返嚟,覺得800好細
同樣係ac68u,但係cpu剩係去到20幾%
之前試過
唔知關唔關爆咗nvram
買返黎之後有冇做過咩 我長期7個device用唔知關唔關事
我岩岩自己重新開機左但係都keep住好高
我之前多手update左個firmware最新唔知關唔關事
Up左fw最好hardset一次
岩岩reset左merlin 但係個網速都係好慢5G都係200mb
咩手機?
merlin version?
轉咗merlin好似真係慢咗,但暫時都見穩定就算了
384.15 iphone7
個cpu即刻落返黎

nvram佔多唔多容量?
384.15應該未穩定
最穩定380.XX legacy
以你呢個做參考算多定少?
4G router 除左M1 其他都係垃圾
Nvram 52196/65536
方便你搵咋
其實OK嘅
網速個到有冇得搞搞佢最盡都係200mb
想問下裝mesh router,依家個情況係因為裝修個陣師父拉漏左lan線,依家只能夠用homepluslg 成日斷同慢,如果轉用mesh router,主機放係門口,分機可唔可以放入房再插lan線比電腦用?
https://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/33220-wi-fi-6-performance-roundup-five-routers-tested?start=0
2019年10月18日個陣smallnetbuilder做左個TEST
係講AX200 WIFI 卡配各大牌子既AX ROTER 既性能
有一個型號幾有趣 就係NETGEAR隻RAX120 如果我無記錯佢應該係第一隻用上Qualcomm IPQ8074 quad-core @ 2 GHz 既ROUTER
依家隻LINKSYS 隻MX5300 都係用緊同一粒CPU
咁我就留意下依粒Q記CPU性能有咩咁強勁 詳細REPORT自己入去睇我CAP重點出黎

↑RAX120係 2.4GHz 配合INTEL AX200 既表現好差

↑RAX120 係5GHz 既DOWNLINK表現強到嚇死人 基本上係大幅嬴晒咁多型號
最後睇埋Closing Thoughts
5 GHz downlink performance with both AX and AC clients needs work. Only NETGEAR's Qualcomm-based RAX120 and Intel-based RAX40 did not produce anything remotely resembling a normal RvR curve. The RAX120 was best behaved with both AX and AC STA running downlink and uplink. 5 GHz uplink was generally better for both AX and AC STAs for Broadcom-based routers, but was not without problems.

睇黎末來高階市場將會由Q記玩晒 如果入手高階ROUTER 可以留意下RAX120 同 MX5300 依2個型號
同意 的確係事實 Q記高階cpu係好高B記
溫度低性能好 但次次搭載既router廠 例如叻雞
垃圾fw搞到恨鐵不成鋼
NETGEAR 個FW 係反應慢 無咩野SET 扮到有野SET 之外其他都無咩野既
計ROUTER既性能黎講 我諗NETGEAR ROUTER係咁多間廠入面最出色
次次都出新機都用最新最快既HARDWARE 想唔快都難
美國公司係咁 qualcomm broadcom 有新U都係比佢用先
但係同美國D跑車一樣追求個馬力有幾大 但好多細節都唔理
各位ching,如果800蚊budget 哩四隻邊隻最好? 有無其他好d??
我500呎左右 2部腦用lan加 6部手機加tab 用wifi

thanka a lot

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞