Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
常見用語

Mesh WiFi

由兩個或以上嘅Mesh point組成,可以擴大WiFi嘅覆蓋範圍。
佢同傳統嘅WiFi extender/repeater之間最大嘅分別係,Repeater本質上係Device嚟,而Mesh Point你可以視佢為Router嘅一部分。

Mesh point之間有獨立嘅channel連結,相比於Repeater只係將佢接收到嘅WiFi signal再發射出去,Mesh WiFi可以減低速度嘅衰弱。而且Mesh WiFi會組成一個SSID network,姐係當你由房行出廳再行出花園嘅時候佢會自動選擇最適合嘅WiFi point,而唔使好似於Repeater咁要手動轉WiFi。

MU-MIMO

Multi-User Multiple-Input Multiple-Output,顧名思義係處理同時間連接多個Device嘅技術。背後嘅原理非常複雜,有興趣嘅可以自己上Google睇。

大概嚟講,以往嘅Router會逐個逐個device輪流去處理,而呢個shifting係需要時間去處理。假如有4部可以行到100Mbps電話連接左你部Router,由於喺一秒鐘入面,每部電話只有四分之一嘅時間可以同Router溝通,所以每部電話都得返1/4姐係25Mbps嘅速度。而MU-MIMO技術就透過魔法,做到好多條互相獨立嘅connection出嚟,每個Device都可以用盡自己嘅資源。

Home Plug

係Digital嘅世界,有Frequency就有Signal。所有燈可以傳送訊號、聲音可以傳送訊號,AC電線自然都可以用嚟傳送訊號。HomePlug就係可以利用一組插落三腳插嘅裝置互相連接,好處係可以無視牆嘅存在,有電制就上到網。壤處亦都好明顯,如果你間屋有咁上下樓齡,電線開始老化,HomePlug嘅速度亦都會大幅下降。

From 家樂牌鮮露:
請問宜家用緊hkbn 1000mb,屋企3層每層大約2000呎
宜家個做法係3樓放modern,再分線去其他2層的router
可以試下rbk53
example:

跟住各樓層再用唔同衛星(rbs20/30/40/50)放係你想要既地方

一般問題

Q1: 想知道天線係咪越大支越大dBi越好?
A1: 大家冷靜D 睇左圖先。
咁以下圖睇解釋左,天線訊號係似甜圈圈,越高dBi支只係會遠但扁,反之近但闊。

Q2: 想知個天線一支支點樣SETUP好呀?
A2: 以甜圈圈效應,單層戶,全向上即可( I I I I );雙層或以上就跟圖 ( \ I I / ) 得到全面覆蓋。

Q3: 2.4G 好慢有無設定建議?
A3: 有既,可以set死20MHz+頻道1/6/11,唔好set 40MHz,會干擾得好勁(原理如下圖),但香港咁高密度,都係用返5G喇。

Q4: 咁5G設定呢?
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz

Q5: 有無實用網站參考呀?
A5: 睇睇以下資料網
https://www.smallnetbuilder.com Router測試/評測網
https://wikidevi.com/wiki/Main_Page Router版Wiki
https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html

Q6: 想問下MB/s同Mb/s點換算?
A6: 1MB/s = 8 Mb/s

Q7: 用左1000m又買左勁router,點解我Device收得咁慢?
A7: Device上下載速度受天線數量影響,理論值上限數據如下:
Example: On a single 80 Mhz 802.11ac channel operating at 433 Mbps
All on the same 80 Mhz channel
1×1 433 Mbps
2×2 866 Mbps多數Device都係雙天線
3×3 1300 Mbps
4×4 1733 Mbps
8×8 3466 Mbps
理論值扣返一半就係現實值

Q8: 有無Router推薦下
A8: 咁預設大家都用500M/1000M
首先問自己牌子係咪TP-Link或支那牌子
係既就唔洗再討論落去
推薦list睇budget做人
少過$600是但買就得
Router CPU博通=高通>聯發科>>>>>>>>>>>>>>>>>>intel

方形屋:
單Router用家
$600-$1000: AC66U B1 / AC58U / AC68U / R7000 / EA6350v3 / EA7500v2
$1000+: R7800 / AC86U / EA8300 / AX56U / RAX20
$1500+: EA9300 / RT2600ac / ASUS AX58U (AX3000) / RAX40 (不建議入手 後果自負)
$2000+: GT5300 / EA9500s / EA9350 / MX5300
$3000+: AX88U / RAX80 / RAX120

Mesh用家
雙頻mesh wifi (平玩之選) - 範圍大但唔多機用
(雙機mesh)
<$1200: Velop ac2600

(三機mesh)
<$1600: Velop ac3900

長形/奇怪形:
Mesh用家
三頻mesh wifi - 範圍大又多機連接
(雙機 / 單機mesh)
<$2000: RBK20 / Velop ac4400 / MR8300 / MR9000x
$2000-2500: RBK40
$3000: RBK50 / MX5300

(三機mesh)
$2700: RBK23 / Velop ac6600
$3100: RBK43
$4400: RBK53

由乖乖小毒男巴打提供典型三機Mesh擺放Floor Plan
盡量靠近走廊,避開主力牆,置中於家居

請勿使用支那品牌Router
好重要 要講3次
lm
最近 PCCW X AC86U 出出地事 開頭以為隻ROUTER GG 但次次都係REBOOT 個PCCW 部垃圾華為網機 就上得返網

其實AC86U 算係用過既 ROUTER中最好用 (用過水牛N300,N56U,AC87U) 56U COVER唔夠 87U OK 但個陣LOAD 空氣多左 就夠三年拎上行 佢都話設計有問題 換隻86U比我

依家屋企得部IPHONE 11 PRO 係行到AX 但開始心郁郁 見大家都推MX5300 都有D心動 不過個人 一路覺得 博通>高通(未用過任何高通ROUTER),MX5300 好似係高通?

另外如果真係整返部AX ROUTER 可能上美森 幫D notebook 上返KILLER AX1650 (其實同AX200比係咪真係差好遠 價錢好似差一半)

求巴打們毒我
用緊1650x
但配wifi 5 嘅orbi
speedtet 都有600mbps
歡迎大家新post gogogo
原生用1650 定自己買黎換 我淨係換過ssd同加ram 其實難唔難?
用緊r7800+hnyman openwrt,唔知仲有咩fw係好用既呢?
原來1650x
建議上youtube 搵下有冇人換過
巴打想問下,宜家用Pccw 1000Mb上網
本身打算換netgear R7800,但個router好似無得set bandwidth limit?
得個qos set priority 。如果想做到,set 某個device up 同download 唔超過xxx Mb咁,係咪得其他router可以做到?
同埋pccw 同asus 係咪容易收空氣?見幾個po都咁講
Lm
留名
爆得好快
網上行係未一定要用華為modem?
我見hg863都係d好舊嘅產品
用緊ac5300

如果換ax 有咩好介紹

係咪得ax88最抵玩
我見hkbn都轉到nokia
Lm
Hkbn轉到nokia modem?唔係全線都係屎為?
黑色無牌子 係咪nokia?
上年 modem壞左换左部新 ge係nokia
想請問下如果自己有 modem可唔可以 唔用 pccw跟機 ge屎為

另外MX5300 如果單機用係咪3頻都可以用哂?
咁正有nokia換isp問實佢比nokia先好轉
Pccw係全屎為
Mx5300單機就變3頻router
又有新了
睇少陣推得咁快
有新機出係多左人入黎平淡季就圍爐post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞