Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
之後個個上嚟嗌中伏
水牙線?
我無推過叻雞
我都有隻
鍾意其中一個原因直立式
又可以當裝飾

Ax mesh黎講佢冇分主副機 又可以買單隻
玩成點
想請教下各位巴打

我想買一個800蚊左右既router,睇完頂樓之後,想買華碩隻AC66U B1,唔知各位巴打有咩睇法?

用途︰
1.應該唔需要考慮主力牆/放邊問題,因為個router只會放喺一間房分俾房內幾個人用
2.有2部desktop需要固網,大約8部電話+notebook需要wifi

網絡供應商︰navigator (我記得係 300MB光纖,好幾年前裝既)

第一隻插modem
另一個唔洗插lan線,比電only
第二隻應該係用藍芽set
Setting唔難
歡迎加入velop大家庭
新手想問下普通3房單位係未用華碩AC66U B1就夠?
屋企用緊HKBN 1000M
唔該咁多位巴打
咁呢個價錢買到ac68u啵
你心中筆直有幾多先
唔係大識
500-1000HKD左右
都係睇置頂推介果2隻 AC66U B1 / AC58U
玩開牙石 呢個價買到
ax56u 入門ax
Ac68u 成熟中階ac
Ac68u 冇load 空氣咩
其實我唔係好熟電腦, 基本上淨係SET完PASSWORD果D基本野就算
AX56U夠用?
我驚我買隻勁唔識SET佢d功能變左冇用
咁個巴打目標係牙石麻ac68u都算少問題
謝台灣佬巴打

想問下,asus隻AC66U B1會唔會推唔起10個devices? 想請教下會唔會出現例如router頂唔順/速度分到太薄既問題?

唔該晒
我唔一定要用ASUS的
係我唔識其他牌子. 以前唔識依家用緊隻幾年前既TP-LINK
 見1樓提示唔好用TP link,check完之後見倒係中國野,都係不了
我仲諗往買AC66U
ASUS除左68U 其他都有問題?
以前唔識, 見到平就買左
師兄

我有個問題,假設我有4部device 一部wifi router:
1. Phone wifi
2. Phone wifi
3. Tv box (wifi/lan)
4. Tv box (wifi/lan)

呢兩種setup phone wifi 速度會唔會唔同
1. All wifi connection
2. Phone wifi, Tv box lan

理論上全wifi 應該會變左 1/4 速度
但如果分開左wifi 同lan wifi會唔會少d干擾而穩定d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞