Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
個位巴打係硬件台常客 似係upgrade多啲

利申:ac86u 就快三年
多謝你
因為我想買ac86u ,所以會留意多D
唔該晒
我用linksys dual都係3,4部機連
tri band多一條頻Backhaul,但覺得比多五百不如直屌mx5300直接大刀d好過
ac68u用o左4年幾先壞,冇o左wifi signal, 可能reset factory setting裝番原裝firmware會搞得好,不過要比藉口自己換router唔搞, 換上synology rt2600ac

我有個asus rt-n66u仲服役中,9年都未壞,擺o係第二o度用緊
升級呀
我發現ax12個風扇平時應該唔會轉
係應該夏天先會轉
有無MX5300巴打5GHz會揀DFS Channel?
coverage會唔會細左?
高通真係咁屈機?

利申:博通信徒(當然高通真係屈既話 都要改變信仰)
請問有冇巴打幫到我?
Q記中階當時既ac58u 都唔錯
Linksys mx5300有冇homekit
小弟諗住換

ps. 用緊ac86u
Ax12冇係設定較風扇
但有人教學用某個方式入去睇到風扇設定
我都睇過係65度先會開第1級,分5級,75度全速
Netgear 個電腦版同手機app軟件都好廢好少功能
部netgear r7000p 用咗就黎一年,間唔中short short地
之前入唔到個GUI, 近排又冇啦啦勁慢得返3-40m, 有時仲1m,要reboot先冇事

想換隻穩定啲,同埋我長期有16部機連住(smart home device,遊戲機電腦電話)
除咗置頂嗰啲之外,有冇啲細隻少少
之前睇想換unifi 有冇人用過?
未來高通天下 Rax120同mx5 個粒2.2 4核 彈贏博通十條街
依粒CPU 14nm製程 可能最高都係50~60度咁上下
wifi channel 唔關cover 事,純粹係唔會同附近其他router 撞
不過dfs channel 要小心,會有某啲裝置會search 唔到wifi
mx5300 掛usb hdd只支援smb

有咩方法街外存取 真係要$set nas
ac88u 2.4G正常但5G會消失個問題有冇得攪?

我goggle過外國forum
幾年前已經有呢個問題
但好似冇人比到solution
同埋D討論都幾年前

試左洗nvram再裝最新Asuswrt-Merlin 384.15都係唔得
依家叫用住hkbn隻router放wifi但屋企人嫌隔離房同廳收得唔好

如果想換 要返起碼有8個lan port既router又有咩選擇?
呢個Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN好o野o黎,我都想買個試

https://mikrotik.com/product/rb4011igs_5hacq2hnd_in

2000蚊左右
想問下ac66u b1係廳做主機 駁 ac68u係房做分機 開aimesh 有冇問題?
想房間個訊號好d 用lan線出aimesh 好過佢用5G做aimesh既連接?🤔
ac68u ai mesh 成9日斷
有無得搞
家陣個廢ROUTER 成日係房 角落位就收唔到

星號係擺ROUTER 位 平時多數打下SWITCH 1部電腦加3部電話SHARE NETWORK 邊款比較推介

aimesh斷係冇得搞
本身aimesh(軟件mesh)嘅缺陷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞