Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
算啦,根本咩都無咩可能穿得牆
又收得好
orbi wifi6 好撚貴
因為呢2款 少伏 穩定 價錢又唔貴
除左係ax router 同 mesh router 之外
新嘅ac router 基本上係 加天線/高頻u
另外新u 除時中伏
就算係博通都唔係包生仔
不過主要都係價錢問題
AX 有邊款係平㗎
一係等 一係俾錢
求其他巴打幫手答
房有lan socket 咪wire mesh 咪得
有lan socket 入房
wired mesh
冇socket 入
搬舊router 對正 走廊位
揾手機dl app 度度 訊號強度
ok嘅話 可考慮 買mesh 廳1粒 房1粒
wireless mesh 會改善到穩定性 同覆蓋
不過要注意 wifi唔會太快
小心中伏
wireless mesh , 係咪一部主機router , 之後副機淨係插火牛就得?
差唔多啦
主機 插電 插WAN
副機 插電 (有需要咪出lan 俾 devices
thx巴打
hello 各位巴打,之前都問過router for 村屋嘅問題,而家買左netgear m1, set up 完之後咁話mobile broadband disconnected, 就算係setting 度開左domestic data 都係無用,wifi 顯示係connect 左但係完全無network 上網,confirm 左張sim 卡係ok, 想問下各位巴打可唔可以打救下,thanks
唔係最新就包無死
果時ac87u / r7500夠新
最後死到要停產
我成功脫苦海啦
的確係,個router幾快幾勁都好,一陣佢要佢兩三日reboot一次/兩三日load空氣一次就會知穩定係最緊要
依排返工好忙

其實官網有哂咁多部機大小睇
呢個問題試試打去代理問下睇下有無初步解決方法
唔穩定曉飛都無用
NETGEAR Nighthawk RAX120 - AX12 開箱測試vs ac86u!
https://lih.kg/1953991
可以見到ac 同 ax router
速度上唔會好大差別
反而穩定性同fw好緊要
暫時2隻都穩定冇斷線問題
我想問如果將repeater set同router唔同既channel
咁同wifi mesh有咩分別
家用黎講ac68u呢個level真係夠用
理論數值867Mbps,一般家用實際上到300Mbps左右
你個router幾勁,手機都上唔到太高速,就算你用iphone/Mac都係咁講

就算換11ac wave 2 / 11ax
對家用既幫助都唔大
主要都係for commercial/office
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞