Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
暫時冇手機行到5g 160mhz
無錯
mx5300 有新fw 我無揀自動更新

應該都唔會有流動裝置行到160mhz 太唔穩定而且好近router 先行到 無意思
本身都想上下AX 但睇睇下覺得 其實無乜意思 都係繼續AC算
有新既電腦pcie wifi卡支援呀
放br3好啲?
如果要連10部機左右,有nas, 電腦電話
Budjet 3千,買邊部好?
Mesh5300 配其他?
定係ac 2xxx系列?
唔該
咪玩啦 唔係要吹奏屎為 不過佢部mate 30 pro 已經行到160Mhz
流動裝置係行到 不過現階段無咩效益
多謝兩位巴打 返去試下轉埋地區

1. 另外想問係咪隻隻router都可以當switch用?因為如果轉既話隻AX56U可能比人用

modem插velop velop插求其一個router其WAN router LAN再插第個velop 加其他device 咁樣? 咁駁法速度會唔會有影響?兩個WIFI放埋一齊訊號會唔會有影響?

3. 比如話AC68U 5GHz 都已經有 1300MB/s,香港ISP一般都係最高1000MB/s,咁再升上去有咩影響?

sorry 問題有D多
當extender用應該都得?
準備入手AC86U 有咩要注意
sorly 無視支那野
想問下400幾呎, budget $1k內, hkbn1000mb 同netgear RAX20夾唔夾??
睇價錢同係咪行貨
1. 其實係,你可以當switch係無wifi 同無乜功能既router.
ax56u 駁modem駁velop ,再用velop 拖velop ,雖然我唔知有咩分別,正常係lan 線連住速度上應該唔會有咩分別,話說你兩隻velop 會擺得好遠?

2. 我覺得兩個唔同wifi 訊號擺埋一齊係點都有啲影響,有幾大就唔知

3. 首先要糾正返你單位上既錯誤,市面上大部分講寬頻速度係用Mbps做單位,8bit (b)先等於1byte(B), 即8Mb/s=1MB/s。
你所講用唔晒可以話字面上係,但實際上未必係,因為首先有network address translation (NAT)即WAN to LAN 係要靠router 入面CPU ,入門ac router既CPU處理能力唔高,可能會有30-50%loss,就算你係駁lan 線都係得一半至7成上網速度,咁貴ac router 個CPU 勁啲就可能重有90%上網速度。之後再轉wifi,再打個折再加上接收訊號強度,手機/電腦自己wifi 速度,手機/電腦儲存裝置速度,所以根本上唔謂既理論值速度。
另外而家有啲router 可以插兩條1Gbps WAN都可以快過ac既理論值, 同埋有時未必係要上網快,有時自己內部網絡Nas/server 都會用到咁高速度,所以要幾快都係睇用家需求。

利申:我唔係咩專家,留比各巴絲補充/更正
我也剛剛換了新router,現在用AX88U。寬頻就Netvigator。

用WiFi 試過曇花一現最就600Mbps。現在平均也450Mbps以上。
100m有無得升可以check返pccw個網 search地區有show到
100m買隻ac66u b1或 ac58u夠玩
都唔算遠,係要過個走廊,只係因為本身有拉條線入房所以可以KEEP住用

唔該晒巴打
香港地得pccw同hkbn用得下
其他一係租線 一係垃圾
wifi analyzer app
度訊號強度
理論上 apply to all routers
係唔同國家對 家用設備 功率有唔同嘅限制
得嘅 唔值得咁解囉
1) 唔明白點解要用ROUTER當SWITCH

2) 將2個ROUTER擺太近會令WI-FI頻道互相干擾

上網速度變慢,與噪訊干擾有關。「如何獲得最佳傳輸速度貼士」的傳聞中,其中一個是「找出最佳頻道可減少干擾」。
李華清解畫﹕「不僅是手機、Notebook,部分家庭電器或電子設備,如室內無線電話、無線滑鼠等同樣採用2.4GHz頻譜,當周遭很多人使用這些設備時,會製造一些噪訊(Noise)干擾頻譜,Router或會減慢數據的收發速度。信號(Signal)強度與噪訊(Noise)強度間的比值,稱為信噪比(Signal-to-noise ratio),如果信號較噪訊強很多,傳輸速度不受影響;相反噪訊太強,Router傳播速度會自動減速,以減少傳播錯誤。手動找出最佳頻道,需要無線網路信號分析工具來檢測,涉及一些專業知識,不是人人做到。現在的Router能自動搜尋最小噪訊的最佳頻道,用不着要手動調節。」
李華清博士(香港理工大學電子及資訊工程學系助理教授、中國電子學會香港分會前主席)
https://ol.mingpao.com/ldy/cultureleisure/culture/20170127/1485453471988/睇通wi-fi原理-路由器原來要咁擺

3)
"另外而家有啲router 可以插兩條1Gbps WAN都可以快過ac既理論值, 同埋有時未必係要上網快,有時自己內部網絡Nas/server 都會用到咁高速度,所以要幾快都係睇用家需求。"
依一句係錯2條1Gb寬頻係唔會變2Gb

[外部網路] 如何設定雙WAN
當開啟雙WAN功能時,你可以選擇兩個ISP網路來源,並分別設定為主要WAN與次要WAN。使用者可以依照需求選擇故障轉移(failover)或是負載平衡(load balance)模式。
故障轉移(Failover)與故障恢復(Failback)模式:
選擇故障轉移模式後,您可選擇由DNS查詢或者Ping的方式進行系統自動偵測網路連線,以確保使用中的WAN發生問題無法連線時,可以順利的連接到另外一個WAN作為備援。開啟故障恢復功能時,當系統偵測到主要WAN有實體線路連接上網時,則會從次要WAN自動切換回主要WAN。詳細操作資訊請參考[WAN]開啟雙WAN功能後,如何設定自動偵測網路連線?

負載平衡(Load Balance)模式:
選擇負載平衡模式後,您可以分配主要WAN與次要WAN的傳輸負載比例,讓兩條WAN可以平均負載流量。此外,也可針對用戶設定路由規則,指定某裝置使用主要WAN或次要WAN作為傳輸路徑,保障裝置的網路通暢與速度。
請注意負載平衡設定的比例主要是針對網路服務的Sessions數做分流,而非總網路頻寬或總網路流量。

https://www.asus.com/hk/support/FAQ/1011719/

巴打應該要了解下ROUTER既一啲基本知識 再落去買ROUTER會比較好
有咩唔明再問我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞