Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Linksys EA7500
ASUS RT-AC68U
Netgear R7000
呢3隻ROUTER邊隻比較好?
1. 其實只係因為屋企有舊router廢事買多個但如果有影響就買個switch算數啦

我諗最後會買RBK20/Velop 2600,Thx 巴打
可以排除叻雞先
好 咁準備屌linksys
當時熱賣r7000 而家變......成
會用,唔佔幾多資源,家用存取量有限
中伏用戶就越多
仲有唔記得邊個post 個個講ac68u
果陣個個問
ac68u 定r7000
真係信少啲連登仔
唔好唔記得水牙線
狂吹奏既產品 捧乜死乜
為左增加大家獨立思考選購 使用排除法
netgear o既firmware老實網上真係冇乜好評, r7000如果買o黎flash asuswrt-merlin, 咁不如直接買AC68U,最少唔會有版權問題有機會停止開發

華碩firmware裏面o既trend mirco在線掃毒o係asus router合法,裝去r7000犯法o既,所以snbforum唔會討論基於asuswrt-merlin改版o既r7000 merlin版本,只要asus出律師信,開發者即時要停,拆晒source code
R7000 機皇比你地講到垃圾咁 我真係笑左
amazon 連續幾年最高銷量router
外國指定刷機神器
我隻R7000p廢到無譜
當初一買返黎冇幾耐就login唔到gui
宜家直頭用用下得返幾十mb

其實聽外國review linksys都麻麻哋
諗住試下amplify
Linksys
RAX80 support wan aggregation可以行2Gb
雖然香港用唔到
r7000p真係廢過r7000好多
一陣出旺電屌個router
應該屌asus ax3000
定linksys ea9350好
買左rbk20, 好快

巴打早,細佬用緊D LINK DIR 825,個WIFI成日都連唔到, 想換個ROUTER,請問有咩好介紹? 想要WIFI6
用緊網上行 1000MB, 屋企平面圖係下面, F單位 星號係放ROUTER位置

上網睇話NETGEAR 同asus都幾好 , 洗唔洗用MASH? 定一個勁既都夠做? 謝謝
想穩定同接收得好為主, 其次先係WIFI 6 , 而家果個除左係廳叫收得好D, 兩間房基本上都用唔到WIFI
佢勁就真係好勁,但本身有唔少人追router係求穩定同唔想煩,如果買左返嚟又要搵邊個FW先穩定,又要自己刷,咁不如搵返啲簡簡單單唔使煩咁多嘢嘅
好似我之前部R7800都好勁㗎,但間唔時就上唔到網,要搞幾下/reboot先得
$1000-$1500嘅話有冇啲咩推介
大家點睇 Nighthawk MK62?
牙石啲router 好似真唔多穏定
成撚日上上下又load 斷,等成分鐘
都幾煩
以前用apple router 好撚爽

岩岩買左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞