Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
想買套mesh WIFI(雙機套裝果d), 屋企around 1000尺.
budget around 3000
係咪都係買netgear orbi rbk50最好?
屋企個setting係:
廳有2條1000Mbps 光纖入屋
跟住有入牆LAN線入房
如果用mesh既, 主機放廳, 分機放房.
另外, 因為pccw比左2條1000Mbps我, 有冇d mesh router 可以用曬2條1000Mbps? 不過呢個唔係最大concern, 因為1000Mbps 其實都夠用
budget 大約2500-3000, 係咪netgear orbi rbk50係首選?
清點解呢?
小弟有部desktop 同 laptop,
desktop用咗6年,
而laptop係新機嚟,
發現間唔中都會斷線,
用緊100M 光纖入屋,
而個router 係D Link N300,
都用咗5年喇,
係咪應該部router 太舊所以出事呢?
係咪要換router?
本身覺得近2年應該唔會買新手機/電腦
所以就冇買到wifi 6
但係用rbk50就發覺多device ( around 15左右)上網就唔穩定,另外佢個MU-MIMO好奇怪
部機冇用緊就行5g,手機上緊YouTube 就行2.5g 明明部機都係一樣擺位
同埋最近準備出PS5同埋新電腦
冇lan socket係房以外喇!
我係廳connect 個舊router個速度仲快過connect個google wifi 所以我想考慮有冇可能成間屋用一個router算
諗緊買AC6600 定RBK50
有冇師兄可以比下意見
D link 都捱到5年算 ok㗎啦
不過得100M 換router 又浪費
熄 mimo 會好d
你果對google wifi點連㗎?
冇理由 廢過單router
你modem 出到2條lan 線?
mesh 暫時都係 單WAN
要多d lan port 就orbi
velop 得2 lan port 但唔洗分主副機
性能上難分高下
我個pccw modem 出到2條1000Mbps 既LAN
我睇過$3000budget 可以買到雙機AC3000 或者三機AC2200.
邊樣會好d?
雖然而家行緊100M,
但間唔中斷都係好麻煩,
而且可以之後renew contract 時都可以轉做500或1000M.
屋企用緊網上爬1000m 400呎
諗住買ax58u 屌唔屌得過
比我會拆,自己用晒成條5GHz-2, 留條5GHz-1 比屋企人用
最衰你得3k budget, 如果唔係買ax88u 行dual wan, 然後加多隻ax88u 做aimesh 做分機,用返你入牆lan 連wire backhaul
絕對屌得過 ax3000 規格最好係asus
有得拆一定拆啦.....
屋企邊個多DEVICE連住 比條獨立5GHZ既佢自己慢慢撚
如果rbk 20呢? mesh係咪會好啲?
因為換router原因係一入房就收唔到wifi
舊router係垃圾d link嚟
但係asus 果d Aimesh 好似係software mesh
得2 lan port真係唔夠,最少要多條連nas
買mx5300係咪比較可行?
如果mx5300放廳,lan socket 出尾房插ac2200
或者 wireless br2/3 ac2200, 廚房同樣wireless ac2200
除左房/廚無wifi6, 只求穩定同夠睇youtube, 係咪一個相對較平既方法?
Thanks
software mesh 只要你兩隻router hardware 夠勁就ok , 只係會唔會有人比咁多錢買姐
400尺未必洗用到mesh
但係我屋企仲未有Device support wifi6
又見到rbk20都好似差唔多價錢 會唔會rbk20穩陣啲
最主要concern係穿透力
或者有冇咩推介
無拆開
但想睇兩條5g有無load balancing都好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞