Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
ac68u嘅5Ghz唔係行1300Mbps咩?
好簡單
買套mesh, 2隻定3隻睇自己 budget, 用 lan 駁, 一隻放廳其他放房用 lan 駁
如果你想用返隻 asus, 就 set 唔出 wifi, 之後將套 mesh set 做 access point point (or disable DHCP)
一係就賣左隻 asus, 入隻 8/16 port 既 switch, 都係3,4百, 就直接用成套 mesh, 再將 廳個隻 mesh 駁隻 switch
要3支spatial stream先去到1300mbps
但無乜機支援3支
iPhone都係得2條spatial stream
所以最高去到867mbps(理論數值)
想用盡1300mbps要加多部手機一齊share
同意 所以話 router硬件係提升好大好強
但手上裝置根本無前進過
Isp又係萬年1000m
就算Ax100000
Iphone11以下都係食到4xx mbps
700呎長形村屋,router放屋企正中間
兩部電腦用lan 5,6部mobile device用wifi

唔熟呢方面 1000左右AX56U夠唔夠cover全間屋?求解答Thanks

屋企用緊PCCW加18蚊個MODEM+WIFI 擺係廳個紅點位
但係間房而家收WIFI收得好差 所以想換隻ROUTER 而家房紅點係有拉線入去
想問下如果一個ROUTER擺廳可唔可以COVER成間屋
暫時睇啱R7000同MR9000X 係咪買MR9000X會穩陣D 如果擺廳真係COVER唔到就加多隻係房行MESH
thx巴打們幫手答
我唔係好識解答
家用黎講都夠用既
4k stream都唔駛10mbps
加埋手上裝置勁啲又食電啲
咁梗係電量行先
有無巴打幫幫手
4K stream反而要喎
netflix suggest 都要at least 25mbps 實際15.26mbps
youtube仲高4K suggest 4x mbps 實際15-20(variable bitrate),事乎片源
如果4K 原盤,誇張到100mbps
#1有,睇吓明唔明
你班友買晒d MX5300,
行晒SSP,再去灣仔,一部都無!吹脹!
四百零尺 如果一部mx5300夠唔夠穿2幅牆入房?
用緊ac66u+repeater間房都係收得三十幾mb
其實熱門嘅依個幾月都好少咗番貨
有蒲頭話買mx5300既巴打都咁多 仲未計cd rom睇左post又走去買既呢
一樣
我reset完隔兩日又會升返
無答到wo
repeater/bridge都會自己組成一個network,可以用番同一組ssid但唔同channel
搭單問,如果呢個case 換orbi rbk20 值唔值得?
我估係房打ps4 更加要
小弟屋企就用緊r7800嘅,但屋企就長方形,尾房角落個wifi訊號就比較差,咁就考慮想加個mesh extender

見netgear網店ex7700 $900有找好似幾抵玩咁
想問下依個model穩定性點
mx5300 駁外置hdd 係咪只玩到smb內聯網
要買nas先可以街外存取
唔關事,主要係有冇設置外網可以存取samba,有就得,當然最好有DDNS 域名容易連接,不過我認為安全上最好唔好設外網存取,用router VPN接入內網,然後存取samba資料較為安全

部份牌子有mobile apps作為samba 外部存取,asus aiCloud, sysnology ds file,可以通過app存取router storage
可能等app 更新 再加 只見到外置儲存 叫去app store下載smb manager

有考慮過wireless hd 價錢都要1xxxx
咁可能廠家冇開發自家專用mobile app,要用第三方app,一般大牌子router都有專屬 "cloud app"作為流動裝置存取router storage

我用過asus同synology都有,用tp-link年代久遠嗰時router冇usb port,應該冇呢啲嘢,係近10年8年router擴充功能,好多牌子加入NAS概念入去,等好賣啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞