Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
新手 sor
近排研究緊,六百呎屋,如果唔用mesh ,
用wifi6 係咪都穿唔到兩牆
如果我本身用緊asus router
經lan線去隔離房再搵多隻放aimesh係咪唔會成日斷?
屋企人成日抱怨收我房放出黎既wifi收得差
Ubiquiti肯定係正嘢
只不過比較貴,所以冇咁多人買
其實呢個post不時有提
呢個唔太清楚
wifi 6 對覆蓋方面係冇咩升級
主要都係 睇功率,天線dB,同連接點數量
長方形屋 唔用mesh
基本上 房會收得差
可以J ofdma 上下載都mimo
咁只係提升 連接穩定度/速度
唔會範圍大左
咁我又有第2個問題
我屋企用緊hkbn 1000MB
如果我係佢個光纖router分兩條線走
一條for插舊router分去比lan用
另一條插一套mesh 比如RBK23
會唔會攪到兩頭唔到岸?
你嗰個係光纖modem定係router功能嘅modem?
正常你個寬頻係得一條線個modem係就分唔到兩條
係hkbn果個vtech
我依家係駁左佢再駁我自己隻ac88u
我見佢後面有4個lan port以為可以分多條線出黎
係,應該駁到一條線only
咁如果我用ac88u其中1個lan再插mesh個wan port得唔得架?

我已經比屋企人煩左好耐
原本有諗過買兩隻asus router返黎做aimesh
不過見上面好似反映唔多掂
你想唔玩aimesh, 買多set mesh router? 其中一個插ac88u?
如果係個88u有啲多餘
因為我後房成日收得2格, 我以為佢提升 連接穩定度/速度, 會有幫助添
我太多device要插lan port...
本身由隻88u再分返出去比三間房既牆身lan
再加埋我自己房既device 已經打爆88u果8個lan port
插game console果d用wifi會delayed得好勁
嘅然你都拉晒線,應該唔洗mesh啦
其他房插lan冇問題 但電話收wifi唔掂
咁你買多一兩個router插返啲拉咗嘅線咪得
1個月唔到又LOAD空氣啦
未買真係唔好買 R7800
啫係直接行多一兩個router 獨立ssid
或者一組mesh 應該足夠
情況有啲複雜,希望解答到你
有冇其他巴打幫幫手
即係係隔離房既lan位再駁router放wifi?
同埋我個廳冇lan port用唔到呢招

最衰都係10年前裝修冇set好放router既位
依家放左係長方班屋既一面
攪到另一邊既廳收得唔好
嘅然你都拉晒線,應該唔洗mesh啦
其他房插lan冇問題 但電話收wifi唔掂
咁你買多一兩個router插返啲拉咗嘅線咪得
即係係隔離房既lan位再駁router放wifi?
同埋我個廳冇lan port用唔到呢招

最衰都係10年前裝修冇set好放router既位
依家放左係長方班屋既一面
攪到另一邊既廳收得唔好

本來係想lan位再駁router
既然行唔通 唯有mesh 不過真係唔知ac88u做switch穩唔穩定
新手有d野唔係好明
Netgear同asus好似呢幾年都出咗好多新router
但2020都仲推薦用ac68u r7000呢d幾年前既product?
唔係應該新野硬件上會優勝d?
平平地整套 velop/ orbi 囉
有冇lan 入房?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞