Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有咩
netvigator 1000mb 夾 samsung s10+ support wifi6

如果買mx5300 wifi有冇機會收到過800mb/s 速度?
遲啲先有
想問大家岩岩買左部AX56U,但可能屋企係長方形屋既關係,所以尾房收得好差

而家諗緊買Velop 2600一個放廳 一個房尾房中間用LAN線接住。

問題:
1. 因為有D電腦都想用LAN port 接住 始終穩定D, 但係Velop得兩個port,一入一出都無晒,有冇其他方法加port?(我知有隻mesh 有,但好貴)

2. 以前用開一隻router放廳 一隻放房,房個隻做AP,然後set SSID 同pw 都一樣,但行入行出就要熄左電話個WIFI再開過,咁其實Mesh wifi係咪都一樣原理,都係要斷開一隻router既連接先會再connect第隻?睇完#1既解釋都唔明

3. 如果1000mb 寬頻用Velop AC2600係咪夠晒? 如果係咁其實買再上去個D有咩用途?上限唔係始終係1000mb?

利申:電腦白痴

Ac68u放黃圈位置
紅圈房收唔到5G wifi, 2.4 得10mb
如果要換router/mesh, 有邊部可以改善接收同速度?
如果用mesh, 紅圈房放多部機,係咪都會因為太遠太鄟牆,減低左接收同速度?
想問下如果用 Orbi RBK 20, 可唔可以Set 兩個獨立wifi (ssid?) 黎等我同我呀哥用既分開,費是佢太多devices 搞到我速度慢晒?
係啵 無左句野
加返 美澳地區 功率最強
1. 一係加個Ethernet switch /mx5300/orbi 高階/再唔係用你個ax56u 當Ethernet switch 用。velop >lan >ax56u>其他lan 線device

2. mesh 原理係你個WiFi device 邊個note 收得好就同一個SSID無縫自動幫你轉去收得好個note 度,你唔洗開閂device 個WiFi去手動轉

3. lan 線連其實無分別,買上去係wifi 連接多啲device, wifi 速度快啲等因素。不過都要你部device 支援,如果唔係買wifi6 router 你用wifi5 device連接, 會用唔盡個速度。

(各巴絲有錯請指正)
試下轉埋地區us
答單一問, 用緊 Oribt RBK23 , 轉地區會唔會再勁d
如果mesh 應該放br3啊?
我部ac86u 用用下開唔著
唔知係部機定個ac adapter 問題
有無人知邊度可以配返個ac adapter
深水埗新高登電腦中心搵吓,見過啲箱大把,如果啱V數嘅,插頭啱都得嘅
Thanks
請教各巴打
考慮緊ASUS AX56U vs AX58U (AX3000)
請問覺得應該買邊隻好
行唔到160Hz 應該都未必上到
寬頻用HKBN 1000mb光纖

求巴打意見
佢試個幾隻全部都行到160Mhz
又學到野, 多謝師兄
好老實 router 有cloud 呢個功能都唔會用啦,拖慢晒隻router, 儲多小小錢買隻nas 好過啦
隻隻router 都一樣,唔係rax120 既特別功能
係咪入門ds218 咩咩
我知呀
手機最盡1200 電腦wlan卡去到2402
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞