Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有新機?
Mx5300 / mk62
想請教下4G router
Netgear M1 同R7100LG 差唔多價邊隻好?
好似無人有用R7100
定係買Asus Ac68u
主要都係插卡擺屋企用
想問下 我就用開broadcom 既router
但自從高通 好似係R7500 開始 係咪已經同broadcom 有得打?
MX5300 好似係高通?
如果係broadcom 我諗我會毫不猶豫咁狗衝
有nokia啊,見到有巴打屌cs屌到換到
我認為分別唔大 驚間廠寫垃圾fw影響仲大
我之前升1000m隻pccw nec 比人強制換走左
屋企得pccw做到1000m
但都唔想用屎為
有無hkbn用?
hkbn得100m,做唔到1000
我用緊Netgear R7000,PCCW 1000Mb
個router放廳中間,屋企400幾呎
入房得一幅主力墻
有set 2.4/5 G
run speed test, 2.4G得 100Mb左右,5G先得 2-300Mb,低見30Mb
想問係咪正常?

佢成鬼日斷其實係咩事?可以點搞?

利申唔識電腦嘢
有事淨係識reboot佢
R7000最大影響都係fw
你較左美國未?fw試下downgrade
較美國係點解?
downgrade fw down到version幾好?

Thanks巴打!
Wi-Fi 效能 @netgear R7000
https://lih.kg/1907566
岩岩轉左2x1000 用緊ac68u 有冇介紹想換
咁 ax router 有WIFI6 認證 同無 既差別又係乜?
直接刷merlin 啦 原生叻雞fw 係垃圾
要雙wan router?
呢個真...其實高通依家真係唔差,睇mesh 就知
而家係一條比wifi 一條插電腦 router 啲野唔識 而家個wifi好似壞壞地 好慢
高階高通cpu直頭低溫效能好
曾經atheros年代都黑暗過 轉番Qualcomm 當堂勁左
有無巴打建議下?限速係其中一個買router的主要考慮..
如果你想2條1000都同一隻router 出就要dual wan router. 如果唔係就同你依家一樣,一條駁router, 一條直駁電腦

如果買返ac router 基本asus ac86u 都ok, 上ax 就rtac3000 / ea9350
RAX40有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞