Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
[quote][quote]mx5300 駁外置hdd 係咪只玩到smb內聯網
要買nas先可以街外存取
唔關事,主要係有冇設置外網可以存取samba,有就得,當然最好有DDNS 域名容易連接,不過我認為安全上最好唔好設外網存取,用router VPN接入內網,然後存取samba資料較為安全

我用過asus同synology都有,用tp-link年代久遠嗰時router冇usb port,應該冇呢啲嘢,係近10年8年router擴充功能,好多牌子加入NAS概念入去,等好賣啲

對上ac68 asus aicloud

見今次linksys mx5300咁正
竟然個app寫得咁簡單 係咪無左cisco關係
咁不如買NAS,功能多好多,而且可以行raid1,如果資料好重要,買NAS安全啲

我都有個入門級NAS synology DS218J,用plex串流影片、docker呢啲就唔得,不過一般資料存取,安裝代理呢啲就冇問題

synology都就嚟全系列出新型號,218J變咗220J,218+未見後繼型號,估都係呢兩三個月出220+
令我諗起垃圾link ax50佔用cpu咁高 連ram都食
唔該巴打
咁連接方面係:
1. vtect>asus>orbi?
定係
2. vtect>orbi>asus?
定係可以
3. vtect>orbi
>asus?
我見hkbn community話佢vtect 2 3 4port可以駁devices
唔知可唔可駁多個router
咁就唔知,今時今日中階價位router,有usb port嘅,冇專屬mobile cloud app好罕見,以前我用垃圾tp-link年代,大多數router連vpn server都冇,有嘅就貴,例如華碩,有個pptp vpn server,高級嘢嚟
2 bay夠用
係咪218+ 220j 無wireless
mx5買個陣$26xx 寫app竟然寫漏cloud app呢的
希望L記有留意post 加番cloud app
買隻usb wifi 手指插落去有,自己去網站睇支援咩嘢型號,不過一般用NAS嘅都係有線,咁樣保證到存取速度

synology嘅wifi usb 手指兼容列表 https://www.synology.com/en-global/compatibility?search_by=category&category=usb_wifi_dongles&p=1
mx5300有咩特別?
wifi 6可以解決穿場問題?
一隻夠做?
Qualcomm 2.2GHz 4 核心處理器
冇幾多部用
重點咪repeater會減速 mesh唔會囉
簡單求穩用戶可考慮linksys
如有nas/vpn需求 考慮synology
r7800 唔係mesh 嚟啵
買ex7700 相容咩?
想問下有無咩apps or 方法,可以test到 一個距離連去一個距離 ,用咩router 有咩效果?

好想買個新router,但又驚都係收得差
router 都要j cpu
用唔同channel咪唔會減速
Qualcomm粒14nm cpu暫時效能最強
Mx5300係一隻mesh 但佢都可以單機用 預你會有唔夠用時擴充 當佢係膽
有需要買腳就解決到問題 例如ac velop
會快d既
試過唔知係咪pccw問題
Ac86u夾iPhone 11pro max行ofca 得500頭Mbps
尋日插落我另外條smt(hkbn)線上到600頭Mbps
計落如果隻ax12用smt(hkbn)線應該上到7xxMbps
屌上網睇到ax12如果設定澳洲同美國會出到最強功率
天線佈局 因為intel chipset
我一樓有提及
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞