Router路由器 集中討論區(24)發問前請細閱置頂

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
想請教下各位巴打

我想買一個800蚊左右既router,睇完頂樓之後,想買華碩隻AC66U B1,唔知各位巴打有咩睇法?

用途︰
1.應該唔需要考慮主力牆/放邊問題,因為個router只會放喺一間房分俾房內幾個人用
2.有2部desktop需要固網,大約8部電話+notebook需要wifi

網絡供應商︰navigator (我記得係 300MB光纖,好幾年前裝既)

咁呢個價錢買到ac68u啵
謝台灣佬巴打

想問下,asus隻ac68u會唔會推唔起10個devices? 想請教下會唔會出現例如router頂唔順/速度分到太薄既問題?

唔該晒

打錯字
想請教咁多位~

啱啱裝番1000MB HGC 光纖,拎番部幾年前ac68u 出黎用
間屋正方形,個Router 放係屋中心,但一入房就開始收得唔穩定同Speed Drop
我估呢個Case 得Mesh 解決到
本身Budget 諗住買 Netgear RBK 20,但見到個價差幾舊不如上埋 RBK50
想問下RBK50 穿牆能力強唔強?

利申:住緊村屋,間屋D石屎牆好足料,足料到電話都收唔到
AC68U連十零部device冇問題,以前我全部連17部,我用merlin firmware,穩定,冇reboot機長開o既, 壞o左先換Synology RT2600AC
巴打想再問下
係咪淨係主機要插lan線 其餘個1/2部唔洗插
我見佢官網個video 千幾尺都係用緊2部 (應該係RBK20)
係 副機唔插就用wifi連
插左就用lan連
佢個d宣傳假㗎
68u 66u b1好嘢
咁應該唔係個個都load空氣
Linksys mx5300 出面係咪冇貨?
我66u用咗兩年都算so far so good
筆直有限 ac66u b1係好選擇黎
想問下咁多位用Orbi 嘅巴打
有無得淨係set 衛星嘅開關schedule?
我見setting 連基本每日排程呢樣野都好似無
6-7年後係咪可以換WiFi 7 router
https://hk.xfastest.com/48857/wi-fi-7-on-the-way/
到時係咪仲用緊1000M寬頻
velopmx5300 就算500尺內 多主力牆 你預近router 收7xx-8xx 入房嘅有200-160已經好好
6e 6ghz bluetooth都玩mimo

7唔好意頭嘅
前幾頁兇宅要訂機
已閱置頂list:
$2000+: GT5300 / EA9500s / EA9350 / MX5300
如果唔睇價錢差幾百蚊既分別,單機 MX5300 VS EA9350
想問下有咩情況下會揀EA9350?
上網搵咗好耐都無咩評論
tplink害足人咁多年 過熱 死火牛 fw雞
出到ax一樣咁衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞