Prison Break 第五季劇透討論區 (1)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
Mike比人捉走果到,最尾都冇講係邊個捉
同埋mike起電話到話mic唔係佢老豆,之後完全冇曬下文就bbq ending

仲有 兩個特工搵果個 貓王呢??

重睇今集la,今集有講返貓王

咁之前兩個特工搵完貓王就算??

今集T-bag兩父子去旅館搵果條友咪係貓王

但今集貓王又話係 對方唔知既王牌

明明兩個特工去搵過佢, 點會唔知貓王存在??
貓王唔知係唔係今集個繪畫師 無留意
而隻手正面嘅紋身純粹係想誤導jacob 都合理嘅

而tbag同jacob同一監倉好明顯係micheal最後個要求 唔理由睇唔出

我唯一唔明係做乜mike要俾人捉 多舊魚
其他bug其實都未至於去到影響劇情連貫性

今季我覺得係想俾一個完滿bbq結局only
每個人都搵番自己生活

但最愛嘅tbag真係好慘.... 見番個仔佢又要即刻死(雖然whip自己問題)

對比成套劇 今季係有啲多餘嘅 似想賺錢
Mike比人捉走果到,最尾都冇講係邊個捉
同埋mike起電話到話mic唔係佢老豆,之後完全冇曬下文就bbq ending

仲有 兩個特工搵果個 貓王呢??

重睇今集la,今集有講返貓王

咁之前兩個特工搵完貓王就算??

今集T-bag兩父子去旅館搵果條友咪係貓王

但今集貓王又話係 對方唔知既王牌

明明兩個特工去搵過佢, 點會唔知貓王存在??

如果貓王唔係旅館條友 我諗佢只係一個誤導/影響jacob視線嘅人
其實解唔透紋身係合理,
因為條友就係分析手掌冇分析手背。

點解好似咁兒戲就過到個webcam,
呢個要睇個webcam既原理,
同埋手背既紋身未必咁簡單。
(可能現實真係得呢?)

利用tbag殺人的確有違mic既一貫做法,
但係其實之後mic之後都有計搞到jacob做監,我諗mic其實唔係真係想殺佢

至於話mic係專登利用tbag兩父子好賤,我就真係唔明點諗啦。明顯mic本身就冇諗住要whip同tbag一個坐監一個死。
(但係其實mic一早講清楚個plan比whip 同tbag知 whip咪唔會無啦啦發狂囉。。。 呢個我覺得係一個bug。)

最後成套野我既感觀係:
套野太短,係有d bug,同埋jocab我都唔覺得真係好勁,得兩個部下佢個position 應該唔算好高啦。又唔算多篇複強調佢有幾醒。之前比tbag 係馬路發現到佢真係又係一個bug啦。但套野整體都幾緊湊,同埋d橋都叫大致合理同唔錯。

個人比分:
1>5/2>3>4
要比的話Mahone完全高jacob幾班
貓王唔知係唔係今集個繪畫師 無留意
而隻手正面嘅紋身純粹係想誤導jacob 都合理嘅

而tbag同jacob同一監倉好明顯係micheal最後個要求 唔理由睇唔出

我唯一唔明係做乜mike要俾人捉 多舊魚
其他bug其實都未至於去到影響劇情連貫性

今季我覺得係想俾一個完滿bbq結局only
每個人都搵番自己生活

但最愛嘅tbag真係好慘.... 見番個仔佢又要即刻死(雖然whip自己問題)

對比成套劇 今季係有啲多餘嘅 似想賺錢

whip 係咪真死
Whip應該冇死到

alex 真係最強agent
我以為whip同t bag個幕係扮緊野,個槍都無射中到,而且成個過程t bag好冷靜

覺覺得有機真係扮野

中一定中, 我係以為有著防彈衣....

成單野明顯係mic利用tbag兩父子....好撚賤

我又覺得利用佢地都好合理
本身佢兩個係真係犯左法要坐監果啲仆街黎
Mic 同Linc都係無辜
最後大團圓結局 放Tbag出返社會咪盞累死人

mic呢幾年犯法野點會做得少, linc更加成日犯法搵食

whip死左點可能係大團圓, 正正睇到mic班人有幾自私
今季入面講既就係mic同jacob互鬥, mic前期鬥輸左就搵哂幫手
cnote sucre我當係還舊恩
tbag係冇欠mic.... mic利用tbag個仔黎控制tbag更加係仆街

我完全接受唔到mic會叫其他人殺人, 呢個好似違返左之前幾季既設定

我意思係本身whip同tbag係一個犯過事坐過監既仆街
而lin同mic都係無辜咁樣坐監
雖然有bug, 不過都希望有第六季
雖然有bug, 不過都希望有第六季

我唔希望,諗起season 4就心痛
whip挑女特工機, 然後t-bag反殺女特工, 跟住FBI衝入嚟拉人

呢幕拍到好似惡搞片咁

另外仲有疑問:
樹林入面捉阿Mike嗰幕究竟有咩意思?
whip挑女特工機, 然後t-bag反殺女特工, 跟住FBI衝入嚟拉人

呢幕拍到好似惡搞片咁

另外仲有疑問:
樹林入面捉阿Mike嗰幕究竟有咩意思?

其實由頭到尾都冇話捉佢。係你地硬係話係一個bug黎

alex 真係最強agent

唔係kelleman 變節mic同lin一早死左
個ending 好爛 本來前一集仲覺得好刺激
幫tbag洗白既一季
救曬全部人出黎之後mic 同佢個仔一句說話都冇講過
今季d 伏筆真係認真麻麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞