Samsung Galaxy 集中討論區 (70) 同開2k+120hz 缺一不可 過街老鼠任何淫(白卡)勸退

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
如果9月新iPhone又平過佢又有5G佢就碌柒
反而想知5G係咪真係搞到個價咁貴就真
上年ROG 2都上到UFS3.0 120HZ 12gb ram 6000mah
所以今年samsung唔會唔堆
而家支那搞成咁
新iPhone洗唔洗延遲發佈/產能夠唔夠都成問題
聽講令部機厚左
都係
其實反而可能想等多部S21先換因為吹緊7月fold 2有屏下鏡頭
利申S8+用家
Qualcomm 5G個part好似係
越遲出更新越多嘢
好似唔係整合snapdragon而係多咗舊大嘢
都係要外掛5G modem
同時支援 Sub-6 和毫米波(mmWave)的高速 5G 是需要付出成本的,就是更高的功耗和發熱,所以簡單來說,高通是為了在旗艦平台上實現旗艦級的 5G 性能,才採用外掛這個方案。
展望下fold 2係咪真係有underscreen camera等得黎無S20都應該差不多減下價可以考慮返
出左battery test未
5000電
高通5g天線佈局 令蘋果不滿意
5G成本貴1000,計番s20平過s10
呢排唔洗返工 冇試過由100%畀佢跌到零
但係由今朝7點用到而家 淨返39%(而家覆緊你睇住佢跌到38 37)
但我係極少用手機 覆下msg 上一陣連登咁樣 大部分時間都係用電腦
姐係如果部機唔係4500 mah 我覺得呢個速度係可以接受 但4500仲要係新機已經裝得唔係幾多嘢 我就會幾驚訝Samsung個os都幾食電下(我前果部機係nokia 7 plus 3800mah)
畀多少少講緊差唔多2000蚊
我s10+用左就黎1年
100去到50 screen on大約3粒鐘
如果冇wifi得2粒鐘
轉左an10 睇screen on time變到好on9
淨係指紋提升都值500

*冇換模組
其實點睇 升咗之後冇睇過
AndroBench test

S20 S10

note 10
我s10+ android 10會
s10+仲有buds 同512gb ceramic 後蓋
今年唔得喎
怕怕了睇嚟我要考慮下唔show個電量出嚟冇咁在意我仲安慰自己會唔會係好似iOS咁 更新咗就會recalculate 新機啲電量仲係未準嘅

平心而論 Samsung某啲自家製嘅app都幾好用嘅 好似screen capturing可以cap埋落界限以外 其次就係八達通 跟住跟機個錄音機、文件管理、計數機果啲都唔錯 差電算係幾快(由我上一個回覆差到而家有86%)
但下部機都係唔買Samsung了
不過pixel 4又係戇鳩鳩 行855 90hz mon 3700mah點夠用呀
我之前部nokia升咗上10都會咁 要關mon又開返mon先郁得返
我諗更新完之後wipe過部機
其實我覺得Android 10都冇咩新功能 有啲無謂
我用s10+ 一出就買 升咗an10仲係核電 sot 5h
究竟係咩事
5h唔算核電啦 我買返黎果陣7h依家係5~6到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞