Samsung Galaxy 集中討論區 (70) 同開2k+120hz 缺一不可 過街老鼠任何淫(白卡)勸退

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
出就換
但會唔會又係A系列中階機先行
啱 s21合理啲
我都諗住轉會喇今次
trade 部iphone xs 然後將11 pro 轉做work phone
s20 ultra 做主力機
lcd壽命其實相長
然而OLED色準對比度較高
你見電視同電腦moon就知道 LCD panel正常用到十年八載先有問題
OLED一般四五年內就有老化跡象 例如烙印問題
要畫質就要犧牲耐用度 反之亦然
不過手機最多兩三年貨仔 耐用度反而唔係問題
用耐咗發黃 黑色變灰色
我覺得各有好處,唔講燒印只講mon睇落去既質素

LCD新機時都理想靚畫面,如果訓前夜晚熄燈上床玩手機,lcd柔和d舒服

而Super Amoled日光下優勢明顯,lcd太陽一猛就睇唔清,Super Amoled就好得多清楚得多

最後lcd用耐命變暗變黃,Super Amoled一樣會,速度慢過lcd,但新舊mon一比,仍然好明顯
lcd壽命其實相對長
然而OLED色準對比度較高
你見電視同電腦moon就知道 LCD panel正常用到十年八載先有問題
OLED一般四五年內就有老化跡象 例如烙印問題
要畫質就要犧牲耐用度 反之亦然
不過手機最多兩三年貨仔 耐用度反而唔係問題
有冇開?
有,有開都一日兩充
Note 9 有 android 10 with one ui 2 update了
通常個mon收皮之前就已經換咗新機

note9 終於有 an10 update
趁未過保養快啲去換電
係咪一日到黑都掛住打機
samsung 塊無線閃充充電板,有冇bro用過?叉電速度同跟機快叉火牛差唔多?唔該
手機LCD mon非常唔耐用,兩年就變黃變暗,呢樣其實都唔駛再爭論,大家用lcd手機都N部有哂經驗

到色水,我覺得lcd都幾靚同自然,色準唔準唔識評
呢個真
正常使用 手機唔係成日跌落地下
手機打柴 好少係個因為壞moon
攤開變一塊真full screen tablet
三星永遠推彼 國產貨試一試水 先到自己a系 note呢的
終於有啦屌 琴日睇仲係12月更新
note7後都唔敢太進取
6000mah電 2k@120hz
竟然可以突破到 螢幕ppi密度 光不可穿透問題

這是Galaxy S20系列120Hz刷新率的一個觸控延遲數據,比S10提升45%到46.6ms。 ​

聯署!
https://www.change.org/p/samsung-samsung-to-add-120hz-refresh-rate-wqhd
s20無3.5mm
佢會唔會送無線耳機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞