Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
sor而家先覆
琴晚又冇事
係前晚突然show無網絡但係又上到網所以先check到依樣野
試下唔用homeplug用一日試試
你隻plug咩牌子
岩岩出左隻Orbi RBK20
想問下巴打,如果只係得一隻satellite,駛唔駛enable daisy chain
唔該哂,想問埋fast roaming駛唔駛enable埋
依家係廳放主router ,尾房放satellite
咁改一改router DNS,改為用1.1.1.1或8.8.8.8
Linksys ea6350
Asus ac66u b1
再平d 可能要D link
我推薦velop ac1300
細隻靚仔
其實D-link唔差,點解咁多人負評,CP值又高又非中國牌子
係玩merlin麻煩
用ac86u同1000m,但係wifi得90幾mbps,係咪有問題?
試左直插電腦lan port 未
直插電腦lan port出到1000mbps就安心
可能enable 左 qos
如果直插電腦出90-100 就可能條線係cat5 此情況換線(cat5e)搞掂
如果用HKBN 大廈機房出線 而裝修佬拉左條遠古線入牆 咁就惡搞了。
想問下點解咁多人玩merlin 同openwrt比有咩特別
冇跟router嘢好耐,屋企有兩隻openwrt 最近升先翻18.06
依家煩緊拉線問題
個人唔想用homeplug
要換mesh又要買過哂兩部router 好肉赤 都係算
最後諗住條線喺天花板過
直插無問題,其實我都懷疑係線ge問題,因為插入ac86u條線係以前裝100m條線
merlin係華碩加強版,用merlin原裝華碩嘅功能係齊到,用openwrt就冇哂華碩嘅特有功能

例如NAT硬件加速,趨勢科技在線病毒防護。。。等等

換openwrt好處係kernel新,好似係4.X定5.X,可以裝到wireguard vpn server,軟件可以用TCP嘅fast open特性,華碩嘅核心停留喺古代2.6,呢啲用唔到

華碩router用家自己選擇,兩者都係用entware-ng軟件倉庫作為擴充,我以前ac68u用merlin嘅
用ssh 入去router,輸入命令就可以知道linux核心版本,synology rt2600ac用緊4.X核心,所以安裝wireguard vpn server係冇問題嘅

唔該哂 聽落幾正
無計啦
d 大牌子真係好用過佢
同埋以前唔識果陣 咩都貪平
可惜就係平款都係麻麻地
所以留低左一個差嘅印象
如果一開頭係買貴少少嘅D link 會舒服少少
D-Link 我覺得原裝firmware最大賣點係提供L2tp/IPSec VPN server, 呢個方便iOS/安卓用戶唔使額外裝app, 系統原生支援,應該話幾乎全部主流OS都原生支援,呢點方便好多唔熟IT嘢嘅用戶

OpenVPN喺iOS import張certificate就夠玩死唔熟手嘅用戶
如果想要5ghz wifi for vr streaming
唔洗cover 好大 ~400-500sqft
multiuser
應該用第一頁recommended 單router <$800 個幾隻?

利申 屋企唐樓 垃圾8mb上網 不過同一個wifi streaming 應該冇影響?
前年買左Asus RT AC68U
屋企後來轉用1000MB上網
但modem同router只能放一個角落
睡房完全收唔到

研究緊買多隻Asus router放入房
等佢自己搞個Aimesh

見出新制式都想用新
見到市場上有
AX56U AX58U AX88U等

想問下如果買AX58U即係AX3000的話,出來個效果會對本身5G連接有什麼影響?

紅色交叉係wifi
藍色大交叉係自己房個homeplug
宜家個homeplug成日著紅燈
有1notebook 5電話 1PS4
想問下係咪轉用mesh會好好多
同埋唔識點擺個mseh
香港單買應該 599
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞