Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
thx
thxx 巴打
就嚟轉PCCW 1000Mbps
見 R7000 700$有找
400呎 3人 一部desktop 一個Macbook 4隻手機
係咪都唔使點考慮啦?
加多少少買隻入門AX router
會襟玩啲
個Ai Mesh 好正

cover 到大部份地方,冇AX 設備都有380M 速

唯獨係廚房cover 唔到,要用powerline 呢啲古老方法頂住

陣間post 網速相
AX58u?
可以考慮
我買左隻AX56U 同AX3000
1000Mbps Ax56u 係手機到上下行幾多?
琴晚睇wifi5成日都可能跌落100樓下
如果2天線都夠推就買Ax56U
但係4天線先夠就冇謂慳嗰幾百
置頂1000蚊都係推AC88U
唔知買唔買Ax好 求解
ching屋企好大?要整兩個router
個"即"嘅問題

廳放router, 但要主人睡房收到
而家廚房變左死角,要唸homeplug+wifi solution
好睇你放邊, 我隻ax56u 放房, 中間間房都仲可以

速度畀個參考你

我用緊ac88u, 個throughput 麻麻
你要求多switch port 先好考慮呢隻
100MB有咩推薦
啫係Ax58u係最佳解
唔該晒各位Ching
同埋想問埋router d usb port有咩用
上網睇完話d file 可以share但唔明實際上點用到呢啲功能
利申:睇完咁多人講都係買ax 58u定56
1000有找 又有新制式
拖個2TB usb 2.5" harddisk,可以做file sharing server,即係samba server,asus自家app可以用電話上傳下載

華碩喺android同ios都有aicloud,通過DDNS就可以喺外網用app上傳相、files等等

其他嘅裝置如果軟件支援samba client同樣可以存取files,另外就係做BT download,同flash咗merlin用嚟裝entware-ng軟件倉庫嘅軟件
話說可以將你隻usb hdd 或者 usb printer 經network 傳開去

至於ax58 定ax56,
58 都係$1000 有找...而且有永久license 嘅ips, 抵就應該58抵用啲
sor ax58 要過千
過千就算了 屋企唔大廢事咁多條天線
Ac58我就覺得有啲大舊 我開始麻麻地like天線
Dlink成日斷,用左幾年,係未要換
無咩人傾google wifi, 是咪垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞