Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
用wireless,詳情第一頁有我floor plan
想問asus ax3000好唔好?
本身有隻86u,配隻ax3000做aimesh有冇壞處?
Ax3000要做主router定副好?
最近隻R7000 間唔中斷線, 諗緊換部細部慳位啲嘅.
睇左有牙石blue cave, 齊giga + port, 速度都唔錯,
不過就冇乜見到有巴打討論
類近既有無其他選擇?
Mesh router 單頭用又得唔得?
Thx
留意#1 router cpu比較
同mesh嘅定義
如果逼住要玩aimesh
ax3000都算唔錯
但留意返ax3000個cover係差過ac86u
我個人覺得ea9350係有D樣衰
不過扺玩就係真嘅
想問我ps4插線直接插落pccw modem 係咪最快?
唔知點解modem 插完router 再插ps4都用到
但之前聽人講modem 只有一個ip
pccw 1000m
modem 係白色華為嗰隻
有無巴打係單隻Synology MR2200ac咁用我盡量搵緊無天線既router/單隻用唔駛mesh
依家無天線既router 都係單隻既mesh router
有啲好奇
有啲單隻係三頻
咁已知既係
2.4 x1
5g x2
平時咁用
多左條既5g正常係比mesh連接
咁單隻時 多左果條5g會變左黎做乜
依隻算唔算無天線?
直頭係星戰級喇
咁貴仲雙頻
買左 ASUS ax3000, tested WiFi only 290mb, 正常嗎?1000MB broadband
用咩電話或者電腦
你設備唔支援AX點TEST都係差唔多
n+ac+ax 同 ax88u ea9350一樣 spec都近乎一樣
ax88u 好似同 rax80同一grade? 我幾鍾意個太空飛船外型所以買左
想問下
Linksys mx100 velop 3頻
機與機之間連接係2402/1733 mbps?
題外話
因為隻r7800神神地 係到試fw
最後發現官方fw 比較穩定既係尾數.52 同.62
其他都好似食左屎咁 又斷線又load空氣
Report 一下 rbk20 update 咗去最新version so far very good
2.3.56 is very good
3頻mesh 單機用會放晒2條5G 出黎用架,你可以手動分返開3個ssid 用
should be AX 5GHz 2402 backhaul
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞