Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
Orbi RBK852 雙5g都係2千4

如果用lan係咪orbi好d

Mx100 velop變左有分主副機
咁樣講就明白哂我見velop都有出單機版
一隻雙頻 一隻三頻
velop 不嬲無分主副機,只有orbi 先有分主副機
用lan 無關係 兩隻一樣出足Gigabit. 用ax 2402 backhaul 傳輸絕對足夠頻寬到分機出lan 線,基本都接近Gigabit 速度
Netgear個fw真係廢到無朋友
黑歷史地廢點少得n66u
嗚, 隻orbi rbk40 最近打機lag到癲, 唔知關唔關有大約10部device chur緊部機事, 屋企within 500呎

Mx100有internet port唔關事?
係同一grade
只係佢依家fix 死1wan4lan, 但一樣無分主副的
當然wan port only for input not output
mx10 原來2隻都有wan port 以為另外個隻冇
86U,買咗$1200,有冇俾人呃
諗住改setting reset咗router(TP-Link AC1200 )
依家要登入返ISP先上到網 有冇方法可以唔洗登入就咁上網
Ax88u 同rax40 點揀。定係睇自己心水?
Ax88u 同rax 80點揀。定係睇自己心水?
屋企400-500尺,router放廳
想換個router係房連接好啲
有冇啲可以水平放天線唔太長放到電視櫃下面又夠功率?
心水同價錢啦..
asus嘅software好用d嘅
淘寶買個痴牆嘅嘢將router掛牆啦..
最後想入牙石ax3000
有無巴打係用緊
ax3000 ac慢咗啲
粗粗地asus ax56u呢?
我都夠用
但搵唔到評測
http://en.techinfodepot.shoutwiki.com/wiki/ASUS_RT-AX56U
http://en.techinfodepot.shoutwiki.com/wiki/ASUS_RT-AX58U
大家都係 ac 2x2 mimo 867mbps
ax3000 勝在 ax 2x2 mimo有 2402 mbps (160MHz bandwidth and 1024-QAM)
ax56 得 ax 2x2 mimo 1202 mbps (無160MHz bandwidth and 1024-QAM)
不過ASUS RT-AX56U cpu勁啲
4 core vs 3 core broadcoam
一千蚊筆直 ax56u好似幾抵
香港好彩係賣ax3000(博通cpu)唔係ax58u(intel u)
ax56u 性價比係幾高
變相 如果香港ax3000用煙條U真係唔吸引
netgear ax40用煙條個個中撚晒伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞