Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
香港寬頻100mb上網
1000mb先岩唔好意思
搭一下嗲
本身用緊Asus N18U 但開始有d慢,
呢一刻換Router應該買AC68U 定AX58U?

本身無ax client, 但想睇下好無一炮過上ax,
定買返ac算
5百幾
有一幅係主力牆,仲要係第二幅黎
是咁的
一直用開BB100 用開Linksys Mesh WiFi 但係呢隻Mesh冇MU MIMO (AC1300x2)
最近升級咗做BB1000 HKBN送咗個Home Gateway WiFi 冇Mesh 但係有MU MIMO (AC2350)
我應該繼續用返Mesh好 定係用HKBN個Home Gateway好
屋企唔大 500呎樓下 但好撚多實心牆
Why not 用曬
姐係先駁Home Gateway 再駁Mesh WiFi?
想問吓速度同Latency影響大唔大
橫掂你屋企都有,咪裝尼試吓囉
想問問 一般啲寬頻公司師父上屋企整個光纖要幾耐時間?
點都要駁home gateway 先 佢個部機做埋fibre接收 ,除非巴打裝機時候有唔同接法~
latency 感覺上好似有1-2 ms差距
其實router壽命係咪有限
六七年前爬文 買左AC68U
到呢大半年開始晚晚斷線 有時唔洗搞佢自己連返
有時要reboot 但都係繼續斷斷下

斷果時係lan同wifi都斷

我reset下隻router/ update下firmware有冇用
當然係消耗品黎 7x24咁開 受溫度同濕度都有影響
電容都會死既
岩岩買左個asus ac66u 插曬線 電腦都搞左setting
但係就用唔到 跪求幫手
LINKSYS EA9350 港行 HKD$1840
ASUS AX88U 美馬 USD$284.99 = HKD$23xx

值唔值得比多幾佰上AX88U?
保養會唔會有問題?
小弟唔係好識啲網絡嘢
話說最近轉咗hkbn 1000mb 上網加家居電話 佢哋就送咗部vtech wifi管家畀我哋 電話要插住佢先用到
但我上網見到啲人話隻vtech好廢 加上我本來就諗緊買部新router ac86u
所以想問吓如果vtech wifi管家再駁ac86u, 個performance係咪會好過就噉vtech出(出wifi同加插一條lan線駁電腦)?

同埋如果performance係好啲,係咪由vtech到連條lan線落ac86u到就駁到?
我啱啱試咗用LAN線駁Linksys Router去Home Gateway個LAN Port度
咁變咗有兩個SSID啦 Home Gateway嗰個好正常
Linksys嗰個都連到上網嘅 但係佢上面長期著紅燈 之後連Linksys管Router個App都用唔到 想問吓係咪set漏咗嘢
買港行好啲,正常港行保養期內有壞一換一,呢個位差好遠
隻linksys 你set dhcp mode 定bridge mode?
撞咗 ip ?
因為本身home gateway 派private ip 去你部router 有機會撞,入唔到自己router admin page
去番個垃圾Wi-Fi 管家固定番自己router ip address 改埋home gateway ip 段數

想裝MESH,之前amazon 減價買落Deco. 有兩隻。 之前屋企夠用。而家想問下如果裝MESH 機頭應點擺? 係唔係買多隻會穩陣D?

單位930呎
中睡房,廳
隻AC68U 5G得300mbps咩事
用緊R7000 岩岩換左隻USB AC68 wifi手指
裝完之後淨係搵到5G channel
但係電話其他device都搵到哂2.4同5G 兩個
求助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞