Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
比多少少直接ea9350
呢個速度合格呀 wifi
另一樣係經主機出lan 反而係3-400?
你check check條lan先

剛換左asus 58u
電腦上網 ps4 wifi
正常

想問下
Asus保養要吸要登記?
隻velop ac2600 開始好慢
我就keep單就算
cpu:
ax88u(4C1.8G) > ax56u(4C1.5G) > ax3000(3C1.5G)

ram:
ax88u(1G) > ax3000(512M) > ax56u(256M)

2.4G wifi:
ax88u(w/ax) > ax3000(w/ax) > ax56u(n only)

5G wifi:
ax88u(w/160MHz) > ax3000(w/160MHz) > ax56u(80MHz only)

coverage:
ax88u(4t4r) > ax3000(2.4G 2t2r 5G 4t4r) > ax56u(2t2r)
1. 你app 呢個速度係主機test 你isp speed 唔係你手機test speed, 手機test 用返ofca or speedtest app

2. 分機係用wifi backhaul ac 867Mbps 接收再出lan 當然最多得3-400Mbps, 如果你用rbk50 先會有機會上到6-700Mbps
基本上ax3000 中價位一般都夠玩
或者比多少少上ea9350 已經差唔多等於ax88u 規格,都係$2000有找
主機定分機?
新手一問
用緊ASUS rt-ac68u
屋企兩間三層村屋 我間房係三樓
主router放二樓 我係房成日收唔到wifi/好慢
所以早兩日去左買多左部都係ac68u擺房用AiMesh
網速快左好多但成日會斷
想問巴打有冇咩解決方法建議
分機
點樣斷法?擺位同fw都檢查過係最新同擺得好信號?
我部r7000呢排成日用用下無左internet connection
入佢router setting想reboot但係login完又hang左係度load唔到入去
要人手熄機再開先得
我係咪夠期換機
reset 試過未?或者試下刷merlin 睇下會唔會穩定啲,再唔得就換機啦
擺位問題?分機轉下位,再唔係交換主副機,或者reset 再黎過
update過fw
都係死
刷merlin 試試
直接上唔到網 隔幾分鐘重連又ok返咁 擺位應該冇問題 fw刷左最新嘅Merlin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞