Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
得2個port有難度呢……我舊Router本身駁緊1條去Modem WAN, 1條LAN電腦, 1條LAN NAS Server

應該要至少3個Port位?
加部switch
隻ax velop仲可以配返落ac velop到
就算之後upgrade ax client都唔洗成套換
咁咪最盡行ac 速度
我屋企冇野行到ax…我諗我買返ac就算
不過我仲諗緊買3枝雙頻好,定2枝三頻好
3枝 覆蓋好啲
又唔係開網吧3頻用唔盡
2枝三頻正好多
你2枝都夠晒用
買咗部Ac66u b1 想問點樣解決間竭性爆ping問題?完全打唔到機 部垃圾tp-link反而無問題
其實想買2or3支裝 其實有budget梗係買3頻啦
小弟買咗R7000幾日
但呢幾晚用好窒
要reboot先順翻
請問係咪setting 上有問題?
firmware version?
想試ax6000
屋就700尺
十幾個device會用
TPLINK就唔諗
請問Netgear隻ax8好定asus隻ax88u好

定係仲有其他選擇
牙石firmware好啲
700尺 可能mesh先夠覆蓋
先謝

Mech無乜研究
有無行ax6000/ax3000?
有 不過好貴 而且香港未出
詳情可以睇睇#1先
唔計 aimesh呢啲軟件mesh
但係我想穿牆力好啲
問過朋友佢叫我用一啲有兩部機既router ,話可以連主人房都收等好好
考慮新router ax58u
Ok
屋企有500尺以上亦可以考慮置頂嘅mesh方案
我都有考慮mesh ,因為有間房要隔兩幅牆
只要唔係主力牆其實都ok
你屋企幾尺
我都建議你行mesh
ax56u/rt-ax3000雖然夾ax client可以行到好快既速度,但行2x2天線未必夠cover你成間屋
長期收得好差,想請教下各位巴打我應該雙機定三機Mesh好?

一千尺左右大,星星係而家router既位置(全屋得呢個位有socket),圈圈係需要上網既位置,粗線既應該係主力牆

左邊間房係最需要上網既(有電腦有PS4),但偏偏長期收唔到幾乎被主力牆包圍晒唔該晒各位先

本身上網有冇100mb 以上
覺得 2 mesh 都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞