Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
我見EA7500同AC66U B1差唔多價錢
兩隻推薦邊隻多啲
咁依家買router應該買ax定ac
黎緊兩三年會換手機係咪ax抵玩啲
定其實冇乜所謂
反正日常用途都唔會chur盡
巴打可以睇左#1先
唔駛咁急進 平平地68u等ax過渡 設備普及先都未遲
唔追新科技同速度買返ac 就得,ax 仲未普及同埋依家買又貴
兩隻都差唔多,不過要比較ac66u cpu 好啲,ea7500 就wifi 頻寬大啲
屋企1000m
2.4ghz 最快去唔去到700以上
無可能 上到100都好叻仔
即係上咩wifi 6 唔行5ghz 都冇咩用
簡單講 2.4g 香港密度極高 得11條頻 干擾到爆
仲點會快5g因為咁而推出
當我有錢每間房1 隻mesh wifi
都行唔到5ghz
唔鍾意傳統router多天線 就咁單買velop 1300會唔會好奇怪
Thanks 巴打
想問多樣嘢
ac66u b1 同ac68u 揀邊隻好
屋企lan 線 wifi 都會用
單機用無問題,靚仔得黎價錢唔貴
你識刷merlin 就ac66u_b1(已經=ac68u),唔識就買返ac68u
好 咁我買返ac68u
但其實刷Merlin=軟件更新
是咁的 小弟本身個DESKTOP係放係客廳插LAN線
最近想將部DESKTOP轉放返入房用WIFI上網
但擔心部R7000個訊號唔夠力
睇完置頂係唔係應該買返部VELOP AC2600
一部放廳一部放房會比較好
同埋有無WIFI手指介紹 定係用PCIE網卡會比較好D
求指教
經過無數小時搞RAX80個設定 (睇netgear個forum都好多人話個firmware好多bug 又限左個wifi速 router內置試943Mbps Wifi出350又成日自己斷 尋日facetime可以每10秒斷一次連一次)

而家終於搞到佢行到ax應有嘅速 save低setting觀望返兩日睇下有冇事先睇有d鬼佬話過兩日又慢返

最高上過920
香港Netgear情人節rbk50 $2363再減100
有興趣嘅自己買
velop分機有得出lan線駁電腦
ax56u vs ax4 邊個抵玩啲?
Ax4 你望下#1同苦主先
差好遠
Ac66u b1行ac1750 3x3天線
當第4部機用既時候會減速減得好勁
而且仲要冇mu-mimo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞