Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
幾年前買咗嗰asus mesh 本身3個 前排壞咗個得返2個
屋企1000mb上網 而家去到我房得返70mb仲要唔太穩定 有時會斷 有無解決方法
2年前買咗嗰asus mesh 本身3個 前排壞咗個得返2個
屋企1000mb上網 而家去到我房得返70mb仲要唔太穩定 有時會斷 有無解決方法
因為左邊個三角有電腦ps4果啲 睇黎都係放番係自己房算
Btw已買86
圈係你間房?
86u一定爽皮過68u既
買番一隻咪得
左上角果個係我房 我諗緊將唔將wifi放廳
可以就咁買一隻?sorry 新手
我見netgear 有
ASUS 唔清楚
其實粒u 唔chur到盡 應該都可以避免過熱
唔係好明有d router spec入面寫1200Mbps @ 5GHz係咩意思
假設我屋企1000Mbps上網既話唔係最快先得1000Mbps?

同埋我見有d 802.11ac router都上到>1000Mbps @ 5GHz
咁同support 802.11ax 都上到>1000Mbps @ 5GHz既router 又有咩分別
最大理論速度嚟姐
主要用嚟推算返天線數
ac 同 ax 係唔同 wifi 制式
ax 就新d,但要client device 都支援ax 先得

最後都係睇上網plan 個速度睇 打返個 5-8折就差唔多
咁講法正常1000Mbps上網plan比盡都係1000Mbps
買router求其買隻5Ghz過1000Mbps咪得
上到2000 3000個啲根本得物無所用
反正正常使用都唔會用到咁盡
Netflix stream 4k佢先recommend >25Mbps
router 個數愈大 愈貼近到 上網plan 個max speed
愈多client device 嘅話 要多d天線數會好d
不過就算router 寫 4x4天線 ac1900都好
手機果d 一般係得 2x2天線 用唔盡的
4天線都係6xx左右浮動 點都唔會到達1000m
fix 埋dns server 做1.1.1.1 / 8.8.8.8
淨係wifi先咁 應該唔關事?
我插lan有9百幾 上下載
呢個只係wifi 最大理論頻寬數值,基本上大部分既wifi裝置都唔可能一部chur 盡,數值愈大其實係for 你multi wifi device 能夠有足夠頻寬同時間用

理論一隻ac1900 router, 5GHz ac1300 3x3mimo, 而一部手機接收2x2mimo 867Mbps, 所以以手機最盡speedtest 都只係理論867Mbps, 加上無線wifi 經大氣電波會有lost 所以只會有50-60%左右

所以你追post 通常見大部分巴打1000Mbps 上網,買新router test 手機速度都係4-500Mbps 左右
咁你試下唔同時間試 我見你18:08 test 繁忙時間都有機會有影響
呢隻香港如果到時有賣
3k一隻都照殺
香港行貨好大機會過3k
好似雙頻黎?
3頻黎
2.4 GHz: 1148 Mbps
5 GHz-1: 1733 Mbps (low band)
5 GHz-2: 4804 Mbps (high band)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞