Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
For 之後有一樣問題嘅巴打
我最後直接用咗Bridge Mode解決問題
Bridge Mode下用到App 做 Setting 但係Browser連192.168.1.1 (Linksys) 定192.168.128.1 (Home Gateway) 都連唔撚到去Admin Page
叮噹巴個方法我都試過 仆街改完IP Address唔知點解直頭兩部機都上唔到網 垃圾Modem
Btw感謝兩位巴打
bridge mode 的話你去返gateway 睇派左咩ip 比linksys
假設派192.168.1.10 <- 呢個就係你linksys 隻ip 入admin page 都係用呢個ip
淨係5g唔好咩
得咗 多謝巴打指教
300mbps正常
好多初心用家以為無線一定會行得盡lan speed
屋企隻R7000 wifi cover 唔到間房,有冇平平地既router 做AP mode 推介?
利申: 間房有lan線駁左隻R7000了
買左linksys 兩隻,開心使用中
有冇得只限一部電話或者果個app嘅速度

屋企人一用Wechat video call就拖慢哂全家速度咁

明明平時睇netflix youtube1080都超順,一用就會變360p都唔多夠力咁
Velop
見人地測評個個500up
想問下1000mb買邊隻wifi會好d mesh定唔mesh都得 依家用緊個隻收爆但係好慢 想換個個新 另外想問下個router最多可以用幾耐因為一開始用都幾快 但係用左3-4年左右就越黎越慢
有冇人知hkbn點樣拉線入牆
今日本來想將個條hkbn拉出來既cat5e轉做cat6
點知一開個板,發現個lan線係由外邊直接入屋
到底個師傅係邊度拉條線入來
你用緊咩router先
係咪支那link
有無巴打買左ax56u求分享體驗
求救…
屋企村屋用緊網上行上網plan
原本用緊tplink router
早兩日買左orbi RBK40 今日setup完發現上唔到網,入左orbi setup page 都話no internet connection...
但我轉返舊個個tplink又上得返…

想問orbi setup 有冇特別野要整? 因為已經跟足個指示步驟去做
村屋係咪pppoe呀,係ge 話打上去問番ac pw la
買左幾耐先,唔耐ge 話咪買隻netgear mesh repeater 行lan入
耐嘅話不如索性換左隻機去
如果用EX7700, 行Lan 入仲用唔用到mesh架,定係佢會變左AP?
Ac86u 定 ax56u
屋企600尺左右
得100M上網
如果差唔多400尺
無乜主力牆
1000mb
平平地既話係咪應該揀r7000?
有無其他建議
Linsys E1700
ac66u b1 ac68u r7000
開上開都係同速但會多少少延遲。
但係邊隻switch 好就真係唔知,見上網睇好似Netgear 多人推介,唔知堅唔堅,同埋好似好多款
你有時間上網研究下
Thx
但其實asus同netgear router有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞