Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
係router附近架咋
fit晒
不過最大危機都係廚房/浴室
如果係主力牆
你浴室同廚房係咪主力牆
最左手邊
係. 我唔係用mesh. 只係想換左個router 佢
前排換咗r7000
100mb上網5g可以去到8x mb
但同一個位2.4g得返1x mb係咪唔多正常
同埋試下較地區到us / aus
thanks 今晚試試
尋晚擺到類似floor plan咁 暫時都ok
想問點解部nb連左wifi
但係入唔到192.168 .1.1
有check過部nb個ip同router個個唔一樣

利申 ac68u

前兩日換咗asus RT-AC53,但係遇到咁既情況,連到wifi但係冇網絡,應該點解決?
ISP派唔到IP比你喎,如果係用PCCW,reboot佢個光籤盒試試,再唔得打電話hotline
有咩嘢錯誤訊息?
用緊hkbn
有冇睇過個gateway address 係咩
唔一定係 192.168.1.1
正路就 off router + modem,
on modem, wait 1min, on router
應該就得 唔得要call 上isp reset 線路
有可能isp 認左舊router d 資料
換左新要reset
sorry 我冇用modem,就咁由牆果條上網線插入router
我換呢部router都係因為之前個部router上上下冇咗網絡
係咪hkbn問題?
最衰我而家部pc壞咗,要靠notebook搞
pc 定 notebook 一樣姐
如果係set 過一次 之後上唔到網
大機會係isp 問題
唉,打左去hkbn
Anyway thx
如果佢冇改,華碩一向用192.168.1.1,除非router前有光纖盒+router二合一嗰啲佔用,正常都應該log in到只係上網有問題,要改gateway做192.168.2.1,而router出去嘅gateway變成唔係公海IP,用192.168.1.1
Hkbn gateway 應該係 192.168.128.xx 派出去
點解網路勁快100% , 開得一個網, download 得1.8 mbps 利申 新機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞