Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
睇緊啲評測
諗緊ax56u定ax58u(ax3000)好
我電腦Router LAN成日都間斷咁斷線, 但係WIFI 又正常,
試過直插Modem成晚又無事, 咁樣係咪要換Router 了?

如果要換嘅話我睇中咗Asus RT-AX92U 同埋 RT-AX3000,
我冇咩要求, 只係一個人用,
連電腦LAN, 一部手機iPhone 11 Pro Max
之前個部係Asus RT-AC1200G+
400-500呎咗右屋企, 唔知使唔使用到咁貴
用緊100mb 應該買ac68 定係RT-ac86?
如果你買ax92u會唔會考慮mx5/10 velop
會唔會有乜唔同, Linksys 呢隻會好睇過Asus 個隻

Asus 個隻個外觀好唔老黎, 四枝香咁, 個位又唔太好擺
出街router問唔問得有多張電話卡,無限上網plan,想插落機放wifi俾電腦同iPad,但見得tp-link同紫米華為有得賣
張卡csl嚟
今日換咗PCCW 1000mb ,用緊Linksys ea8500,師傳試咗modem直出有950Mbps,但經router WiFi 5g用iPhone Xs Max 試得番upload download 得番17x Mbps, wifi2g 就得番50Mbps
我睇番個router 同iPhone spec 應該唔止係咁,想請教吓可以點做
睇下Router lan線直出有冇9xx
push thx
我自己部notebook 冇lan port 冇得試🙈
不過我試過搵咗幾條lan 線(modem去router), 寫係cat5e, 都係差唔多result , 有一條仲要慢咗一半。
WiFi 5g setting 已經跟咗第一頁個做法咁set 仲有咩辦法
Velop最大賣點係冇分主機同副機

呢度應該未有師兄有買🤔

但你得一個人用 咁小裝置 可以買ac mesh用住先

起碼全屋都收到wifi
會唔會睇你屋企幾大?
其實睇下你5g channel轉下睇下有無改善
400呎
想請問下
屋長30呎
屋頭收到wifi 屋尾收唔到
係唔係買個無線訊號強波器擺喺屋頭就可以全屋都收到?
400呎 100m
ac66u 甚至 ea6350都夠
有無用家親身體驗
我400呎 1000m 用66u 就嚟兩年
ax3000係咪有分行版同內地版?
係格價網見係寫內地版
叫ax56u =intel
叫ax3000=博通
版本就買行就唔驚中伏
爬文見有講話博通粒u好似好啲係點解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞