Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
啲細舖好鳩屎,自己舖保返都叫行貨,水貨買返黎賣貴啲,有咩事最多自己保換過隻新比你,搏你10個客得1個返黎有問題佢已經賺晒
係,同一粒u 但只係少啲ram, 重點係平成千蚊
但提提你 google nest wifi 其實只係ac2200 tri band + ac1200 dual band 既mesh, 重要無行貨,不如買返velop orbi 大牌子真tri band mesh 好過
其實裝修都可以拉定好線,再用mesh 用線連接,較果更好
搭單問,3-400蚊有咩router好 幫人問
其實google wifi有無行貨
一般300幾尺68u都夠用,除非你個則超k型,又有幾幅超厚主力牆,咁就難講

仲要靚仔
一定夠+1
Ac66u/ac68u
隱藏天線黎講好L正
我諗得asus ac53加幾十蚊上ea6350 好啲
冇啦 有既話一早有埋pixel 既行貨
我同事問我有咩好選擇我唔夠膽同佢講我隻router成2千幾
單機router 黎講係幾型
Ea9350 最重要係型
因為未諗好, 用mesh wifi 又用lan port 黎駁extender好似有d 做多左

如果我打機部pc 用lan 線駁舊extender 會唔好perform 好d?
巴打我就係咁諗

我打機部pc 用lan 線駁舊extender 會perform 好d?
上網搵左好耐唔係好見有detail 實測
我用nest 效果就非常好,不過無wifi 6 係可惜。另外要用轉插。
外國網review nest 就好高分。不過連登一向另一個世界,唔左人做生意了。
你extender係指mesh router定 home plug?
之前一直用緊airport extreme用咗6年, 最近喺房間中會斷線,希望換咗68u會改善啦
Satellite
其實你衛星都要睇下同主router連接得好唔好,而影響到衛星既速度。我就間房兩部電腦都係用衛星連lan線。因為我部notebook wifi唔知點解得5-70mb ,但插lan就塊到2-300mb
thanks 巴打

咁你Satellite 駁router 用線定用wireless?
呢個係我最concern
mx5300 好靚仔呀, 想買鳥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞