Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
你睇左#1
咪撚用支那link
你好, 我係用AC68U 加1000M寬頻(https://www.asus.com/hk/Networking/RTAC68U/)

但請問點解我手機同電腦多數都係得220幾Mbps, 我見首頁你話就算得一半,應該都有4xx.
wifi 已經揀左個名有5G個個.感謝!
撞一道牆都會再減半
干擾大又會減
Server提供服務又會有差異
好多環境因素
有無人買左AX88U但係開唔到網上爬嘅IPv6⋯⋯
有個困擾左好多年既問題,因為屋企一直用緊hkbn 100mb既plan,4人同時用(大約6-8部機都會連wifi)。
咁個問題就係會間唔中都斷,到底係咪太多人一齊用而斷?定係用緊100mb既plan多人用就一定會斷?router就以前唔識野仲係用緊垃圾tp-link,都好幾年。如果係關router唔關plan事,請問會唔會有router推薦?謝謝!
有冇睇#1 Q8
r7000大家都推左咁耐
知衰啦宜家,就係想換左佢
ea9350 夠用啦!$2000有找但有ax88u 同一效能
睇#1 基本$1000 內既款都夠用
唔鐘意傳統router 可以揀MX5300
1000M依家邊間抵玩
想重新拉過cat6線
邊間會免費拉埋
黎緊3房打算裝修
有3間房,我打機多, 老婆文書做野
打算MESH WIFI唔使再拉咁多線

MESH WIFI同平時入線落ROUTER比較
會唔會上網冇咁穩定?
因為我成日上網打機
打機一定插線

無線有時會斷線同delay
真係同ax88u 同一效能咁正?
report: asuswrt merlin v384.13~ 384.14斷線問題
依家裝返原裝firmware 問題暫時消失
暫時不建議升級
如果打機房近router就唔洗煩
Mesh 完再插缐
最大分別係Ram少512MB
效能應該好接近
想買Google Nest Wifi Router,有無人用過?見price.com有店話有行貨,其實係咪真係行貨嚟?我有諗過喺美國訂,係平好多,但係我真係怕咗用轉插。
被你地講到心郁郁添
屋企得300幾尺,2房。用緊HKBN 1000mB

請問用ac68U夠唔夠?需要用ac86U嗎?
r7000 係外國叫刷機專用機
你可以搜尋下r7000佢啲第三方fw多撚到
好用
我唔清楚,應該未有行貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞