Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
就係好弱
係主人房近窗台哥面基本上冇訊號
搞到電腦要駁lan線
諗緊將個router擺埋入中間睡房會唔會好啲
我假設你放廚房門隔離,我估主人房同睡房連廁所都會收得好少少,廚房弱咗,但好少長期係廚房上網掛。當然Lan線同電掣位又要改。

不過買mesh就唔駛太煩,視乎你budget幾多
槍game AC86U 定 EA8300 好
買咗隻r7800唔夠兩個月
經常internet橙燈斷線又駁唔返
check咗唔係上網問題
可以點搞 好咀喪
屋企1000尺左右 想買86U
使唔使買埋AiMesh
有冇巴打 tplink ax50 5g 個邊係咪有問題
隔一木門 得兩三格
AX3000
裝置行5g同router同一間房,無牆隔住
但係會窒下窒下
係咪wifi收得唔好?
以前用AC55反而無窒
會係邊到出左問題?
用緊 100M ADSL 上網,ASUS AC56S 路由路,有一部 desktop 同 NAS 要用 LAN 線,部 AC56S WIFI 收得唔係太好。

想換做 EdgeRouter X + Unifi AP AC LITE,唔知部 EdgeRouter X 夠唔夠用?
請down grade fw
.52或.62尾既
買咗ac68u 一入設定畫面就要我入password
但係我都會set過野 入過admin試唔得 點搞
有冇得可以restart過部機
語癌到
新買 睇個 user manual / 機底貼紙
有寫點登入
多數係 user user / admin admin / 淨admin no pw

禁reset 制10秒 reset
tplink
背面有寫user name係admin但係唔得
但係電腦又正常上到網
仲有又比我set wifi password
reset 再搞過 試試
買支那link
想請教下咁多位巴打,如果我想轉玩Mesh wifi System,其實Netgear Orbi基本上係咪不二之選??

利申:屋企大約750呎,用緊5年前D-Link既DIR-818LW……雖然未壞,但開始覺得coverage唔夠。應該係時候update下
用緊linksys velop表示好用
Tplink
哦 呢隻係n router黎 仲有得2.4g?!
咁樣實慢
你個位置唔錯
不如諗新制式ax router
速度一定大有改善
訊號強度就因地方而異
Velop不分主機子機 感覺易啲set
有幾多個lan 插
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞