Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
實尺650
轉頭搵張圖先
Velop/orbi
Velop 話係dual band
係咪tri band 好d

如果 tri band 2 支
同dual band 3支
你地會點簡?
Velop ac4400姐係3頻既2支裝

如果呢隻同rbk23
係咪velop 勁好多?
其實唔係咁睇,velop ac6600=rbk23/43
咁上下
呢隻price.com 睇千7左右
就咁睇數字都勁過orbi 好多咁喎
Velop同orbi都各有fans
我個人就鐘意velop冇分主副機
就算壞左其中一部都可以買返加入去
即如果買velop ac6600 效能上就應該同rbk23/43比

而你地講velop好處就係壞一支可換一支,無分主副
Rbk23 就分左主副機
一壞就成套壞咁

如果我本身有隻netgear ex7700
用左mesh係咪都廢左個ex7700
定可以夾埋mesh度
等同有3機咁?
Orbi係可以就咁加衛星上去,唔係一壞就成套壞。
Orbi還orbi, ex7700還ex7700,唔係可以share 用
Ac4400姐係兩個ac2200唔好攪錯
佢6600
係分開每隻2200 (4xx 8xx 8xx) 就算5ghz 實際都係4xx mbps 咁上下
Orbi rbk23行AC2200 (866 + 866 + 400Mbps)
Velop ac6600行 Tri-Band AC2200 (867 + 867 + 400 Mbps)

即Velop 個名改到我以為佢行緊6600
其實都係每支最多行緊866?

所以同orbi一樣?
佢寫到個名咁大

搞到我亂晒
用緊ax88u
用電視播片睇睇下都會斷
只係播720p片

已經同router好近
1米內

點整先會順d
速度上係
但穿牆 就唔清楚
係,所以買前做小小功課
想問velop同obri 部機會唔會有好多燈
放房時我好怕有燈會訓唔到覺
頭先講1288 係翻新機
最近隻rbk40成日都斷線點搞
屋企用緊hkbn 1000
如果ASUS AX3000 VS NETGEAR AX40
大家會推薦邊隻多D ???
本身要換機,反正都換,屋企又個個S10,IP11,諗住直接換隻WIFI6好過
華碩AX3000啦 Broadcom CPU
Netgear AX40嗰隻Intel U 廢到
利申 AX40用家 依家掉左去比代理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞