Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
你刷左fw
試有無用原廠fw對比返
merlin for asus router 應該比原廠穩定
AImesh 問題
你轉用橋接算啦
即係AiMesh本身有缺陷?
牙石aimesh係軟件做
有冇師兄有用過orbi 同 velop 比較過?
Velop有藍牙組mesh聯網(好似係高通方案?)
想問一下咁多位
屋企比較多厚牆 同長走廊
而家係用三個獨立router 放三個唔同wifi出黎
本身已經拉左入牆線

如果想upgrade 應該用mesh好定其他方案?
如果用mesh 可唔可以用lan線黎做衛星機之間嘅連接?
我係貪佢手機可以自己揀最好signal嗰個router連接
同埋手機係不同mesh衛星機之間遊走會唔會斷線?例如睇緊直播同download緊野
------------------------------我是分隔線----------------------------
另外,屋企主router係用緊老爺機ASUS RT-N18U
應該係有3X3 MIMO 佢話佢最高有600mbps
我搵過好多資料 佢個600mpbs應該係
每一條天線最高150mbps 三條MIMO可以做到3*150=450mbps
再配合埋佢Turbo QAM就可以上到600mbps

咁我手機應該有2X2MIMO 但永遠都係得150mbps
開左Turbo QAM就手機顯示173mbps
router setting page就199.2mbps
實際測出黎最快都有~130 mpbs (熄Turbo QAM就<100mbps)
咁即係話佢冇用到2X2MIMO 我係咪啲咩setting有問題?
屋企早排升左上1000m光纖 想用盡啲
唔係真正既mesh
但咁樣斷又唔多正常
有反映係過區時會斷
有冇人玩 unifi.
5G你當佢係條12線來回公路,2.4G就係4線來回公路,咁車多嘅時候前者冇咁易塞車

可以同時開哂兩個,因為有啲舊裝置有機會只支援2.4G,我2部notebook都冇5G
68u 同66u b1 有無邊部推介 唔識刷merlin 淨係想買番嚟駁通就擺係到

過區時係咩意思?
補充 依家暫時得bb100 , 計劃完約上1000
正常間隔單位,ac68u可以cover 500呎冇問題,我之前都係用佢
摸上手熱唔熱
電話為例 拎住玩
A router 行去 b router
信號會有個重疊區 呢個會有用家講過會短暫斷線
Btw天線擺法跟#1
始終二到三樓都隔左牆 都有好多因素既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞