Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
據當時人表示應該兩塊都磚牆
係咪ax56u / ac68u 之類都ok?
整個拖板同長啲lan 線拉遠啲得唔得唔係好難搞
應該兩面都磚牆
普通router/ dual band mesh 求祈放就ok?
假設我用Velop, 廳房各放一部,但我房又ps4 又laptop 即係要兩個lan線位,但個衛星 只有一個插位? (另一個插位要連返去廳部衛星) 呢個時候 我係咪要去買個internet lan port? 1開4哥種? 會唔會拉慢網速?
可以試下既 雖然係磚牆 不過點都係mesh 穩陣啲
我會咁諗,若然電位有用拖把放去對面放一個Router,全屋都可能收得到。但可能有啲位只能收2.4Ghz

想問下, 屋企400尺左右, 100mb, 要連一堆智能電器(十幾個), 用AC66U 夠唔夠? BUDGET 700左右

PS房幅牆唔係主力牆

PS房幅牆唔係主力牆
買部 linksys router 支援mesh 果部先囉
mr8300? d model 背唔到
用落穩定性如何?
正常發揮 我屋企好唔大
落電腦舖望下先
定R7000 好 ?
緊係68u
Netgear個介面好廢
https://community.linksys.com/t5/Velop-Whole-Home-Wi-Fi/Velop-Can-you-use-a-Ethernet-Switch-on-one-of-the-LAN-Ports/td-p/1087305
跟上link 啲人討論應該wired 啲device係會同速。
利申:家無velop mesh, 純上網search啲人討論, 留名有錯等高手解答
ea7500仲快
ac2600+mumimo
當你多機用既時候明顯比ac66u同r7000快好多
再推
想問下屋企用緊600mb
M係modem位 R係宜家router位
有兩部枱機 一部MacBook 同5部電話用
有咩router推薦?同埋宜家個router擺個位係咪唔係咁好?
正常可以
唔該巴打
Router擺位幾好
依家推薦都係ax router
平玩唔多機連接就ax56u/rt-ax3000
穩陣就ea9350
3部電話同時連接底下都可以保持好快既速度
唔用mesh,用一個Router,主人房會唔會訊號偏弱?
thanks! Switch有冇邊部/牌子推介?

同埋主機開左4個port,之後入到房再開4個port. 開上開是咪都可以同速? 應謝大佬解答
想知Ching講哥幾個同ac86u既差別係邊
唔係好識router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞