Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
hkbn 線? 我都係直插得9x mbps
諗住買AX router 搵左少少資料

上面rtax56u 個spec 同rax40 好少少 起碼4核, 但speed 得1800
係唔係好大影響?
新router 諗住用7-8年咁上下, asus rtax56u少左160hz 係唔係好大影響 ?

謝指點

TP link for 比較only
我部r7800都開始會load空氣
如果係外國買果d行100-120v,
係唔係跟返佢個output自己買返隻100-240 to dc12v ?a就得
Yes, 總之output跟返佢原裝就ok
依家router好難用到咁多年
好彩5-6年都有機會
強烈推薦ea9350
用緊好好用
多謝兩位巴打意見
我係擔心ea9350夠唔夠力穿兩幅牆
想買個有mu-mimo 功能既router

但係一Google 就搵到呢個網
https://upsangel.com/router-2/mu-mimo-makes-wifi-slower-router-seller-never-tells/

講到好似完全無用咁

屋企4個人
父母長期睇ipad 睇片FB睇live/ youtube
電視box 又長期開住睇網絡電視
呀哥又瘋狂online 打機唔可以lag
一個睇片就全家上唔到網兼停頓

請問可以點搞
唔該各位巴打

屋企宜家用緊RT-N14UHP

https://www.asus.com/hk/Networking/RTN14UHP/
咁rtax56u 同rax40 有咩分別 , 除左速度, 邊個好D?

唔該巴打
想問下如果換呢隻既話
https://m.price.com.hk/product.php?p=341835

會唔會有幫助,屋企上網得1G定2.2G
Thanks
wifi 白痴想向巴絲請教,依家上網成日斷線又慢,除左重開、重開、重開之外,我乜都唔識。
本人背景:依家用緊ASUS RT-AC58U,網上行1000MB。
記得當初我轉用ASUS 呢個wifi係好快,唔夠一年就開始慢,依家仲衰,成日斷線收唔到個隻,請向我有需要換新WIFI嗎?定加個延伸器就可以 ?
另外一樣問題,我發現當網速變慢既時候,modem 同wifi rounter啲信號燈會係咁閃,當信號穩定既時候,rounter就無呢個問題,但modem會繼續閃,請問係咪正常?唔該各位巴絲
用n14梗係lag喇師傅
買ac86u就解決問題
要ax就e9350
R7000覆蓋仲差過n14uhp
要cover好就velop ac3900
下載有9xx mbps 上載得6xx mbps有機會係咩問題?
smartone 1gb plan
用緊r7000
冇問題
你試吓用modem 都係咁上下
即係isp問題?
係。冇可能比盡1000mbps你
1000mbps通常保證500mbps以上
okok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞