Router路由器 集中討論區(21)發問前請細閱置頂

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
WiFi一問

小弟今日買左部 R7000
用WiFi 2.4GHz 就行到55Mbps
而用WiFi 5GHz 就行到 324Mbps
LAN線連PC可以去到 7xx Mbps
想問下各位巴打 WiFi咁樣嘅速度係咪正常
(用緊CMHK 1000m上網)

利申:電腦新手
放心,ea9350行3x3天線
我3房單位都收得晒
想入手google nest wifi 1 pack + 1 point 玩mesh wifi 同有個speaker 仔玩下,算唔算不智?
唔該師兄
佢個單位有幾多尺
如果500尺以上單隻夠唔夠
AX3000 + AC68U 開個AIMESH, 咁個WIFI會係咩規格?
冇分ssid 咪自動揀信號勁又快果個
aimesh/ software mesh 通病
有得揀既話唔會行aimesh
我隻r7800
連緊果堆正常
Out左果堆裝置就算打岩密碼都入唔返
Down左fw仲衰 全部login唔返 係咁密碼錯誤
應該就快收皮
Orbi mesh 係咪覆蓋力最強
利是🧧錢要消失了
最終換左用RBK 23 + CAT7線
不過都係係個obri Apps check 下載速度過唔到600Mbps, 上載都係800Mbps以下

係自己房開電腦WIFI連下載就322.11 Mbps
UPLOAD 234.71Mbps
我諗正常掛

ANYWAY THANKS 回覆過我既爸打們
搞左半日 最後hard reset暫時無事 睇黎睇定router差唔多
router D channel有冇邊條會快D慢D? 鳩揀就得??
自己CHECK邊條channel比人霸左
買extender 不如 買mesh
如果係唔成set買,淨係買黎駁原本個個router得唔得架?
定一定要成set用先得
唔該晒巴打
有問題麻煩大家
700呎 村屋 pccw1000M
用asus ac68u
拉入牆cat5e 線入房
透過myspeedmeter 平均3xxM 下載 4xxM 上載
但用網上行個 10G speedtest就足 9xx 上下載
已試過直插modem 但結果一樣
究竟信邊個好
預大概1500$,SmarTone 1000M 家中兩主機,大慨7 部要Wi-Fi, 巴打有無邊部可以推薦下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞