藍牙喇叭討論區(3)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
前排去星際見到有奶白色
本身睇中奶白色 但驚會易變黃
想問Anker Mini3 會唔會好啲?
呢個我冇,XB12有1對,pair做立體聲還OK
想問問大家 emberton, flip 5, roams, 點揀
岩岩有特價 但今次得229usd, 貴HKD230,
如果要199usd, 應該要等到BF 11月底

而家買應該好快收到貨,BF 買應該12月底先收到貨
老實最好你自己睇吓邊隻啱聽,你嗰隻冇聽過

藍牙喇叭仔唔會要求好高喇,3嚿水隻XB12, 夠音壓唔刺耳,算係咁
或者試下JBL Clip 4, 易扣單車, 人聲出, 但bass 少D
500筆直,買JBL flip5 定Wonderboom2好?
我有個clip 3,如果用iPhone 就罪大XB12/13, 有AAC codec,唔知生果嘅AAC 改良過定黑魔法,出嚟嘅音質同延遲都好過其他有AAC android電話例如LG,音質唔輸aptX幾多,延遲性似乎好啲㖭,係食電,sony嘅portable audio產品似乎都係針對iPhone 調較聲音

一對XB12/13 用iPad /iPad pro睇Netflix, 係夾到咀型講嘢,冇聲畫唔同步,單板電腦冇AAC得SBC,睇Youtube MV無論clip3定罪大XB12/43,都係甩咀嘅,遲0.25~1秒
簡單啲選擇,藍牙產品揀藍牙version越新越好,功耗低,覆蓋面遠咗,功能多咗,抗干擾好咗,藍牙嘅bandwidth 闊咗,5.0之後藍牙bandwidth 去到2Mbps,4.2得1Mbps,LDAC 660kbps可以,990kbps就不停lag

codec就越多越好,不過portable藍牙喇叭有aptX家族唔多,如果係藍牙version或codec多寡選,揀多codec先,等如一個人識多幾種語言
藍牙5.0駁電腦會唔會delay
諗住買黎駁電腦好怕睇戲會唔對嘴型
直接用電腦喇叭,唔使呢啲便攜藍牙喇叭喇,幾嚿水買creative好,jbl好都得
一個月可能拎出去用一兩次
所以都係想用返可以藍牙嘅
windows 10電腦藍牙係咁排列:aptX LL優先,之後aptX,最後係SBC,如果藍牙喇叭冇頭兩者Codec,99% 延遲聲畫唔同步

Mac機只記得Macbook pro係少數支援aptX,其他唔肯定,會支援AAC同SBC同iOS 一樣

windows就盡量揀有aptX codec支援嘅,兼有AUX輸入最好,冇aptX都可以插線實唔會甩咀
過往未升上Android 11,都可以揀codec,雖然揀咗都係跳返去aptX,升咗之後冇得揀㖭

幾年前平價安卓電話就係咁 最近貴啲嘅安卓電話用藍牙V5.2,系統更新之後估計支援LE3 Audio

下之前有得換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞