藍牙喇叭討論區(3)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
終於搞好個Marshall emberton
之前一直都用PC個blueetooth 4.0接收器
間中會失靈..換咗個5.0爽晒
原來HK想買個5.0一D都唔易,最後上Amazon先搵到
幾百蚊左右, Tribit MaxSound Plus係咪最好了
有冇人多過一部電腦
用BT speaker 一次只可以link兩個device 覺得好煩

想換個有3.5mm jack

Bose sounds link mini type C版點睇?
delay嚴唔嚴重
冇3.5頭同d線位係晒側邊糾結緊
又無咩delay 睇YouTube 都好夾口型
係間中好似有干擾咁

俾我揀多次我要有3.5
呢個香港賣緊2千幾,amazon us BF early dash 相當抵玩,香港直送免運費

香港行貨價

我入手每2280一隻, 係幾好聲, 聽spotify 夠曬, 但小心有個問題, 佢個airplay 係pair 左兩隻做2.0會無左, 只可以spotify / 佢自家apps heos build in 左 music services 先connect 到, 變相如果你聽moov , kkbox 就會connect 唔到
我有好多個藍牙喇叭,唔會買了,只係見到大減價就提供吓資訊

解決其實唔難,用AudioCast 嘅AirPlay應該就得,或者用個raspberry pi 裝個i2s DAC有lineout嘅,用佢3.5AUX 入,Volumio 都有Airplay,我呢個Raspberry Pi 係headless server,裝咗AirPlay (shairport-sync https://github.com/mikebrady/shairport-sync ), 都係用iPhone 射過去用AUX 線駁藍牙喇叭出聲

唔需要一定用佢嘅功能或者生果嘅裝置

所以壞咗個AudioCast 都冇再買,唔需要,不過我就咁用Raspberry Pi 3a+嘅3.5mm jack駁去個JBL GO2喇叭當收音機用,要好聲就要買個I2S DAC with lineout嘅做,只係用嚟聽podcast,tunein radio,本身係BT機,file sharing同代理伺服器,就唔搞了

最大隻嘅喇叭都冇駁,枱面冇乜位,求其駁個180蚊嘅藍牙喇叭,其實都唔差
或者我有少少潔僻, 我買呢對wifi speaker 就係想咩都唔駁, 而家唯有聽住spotify 先
擺喺喇叭後面唔會睇到 KEF LSX駁ChromeCast Audio都係掛喺後面,USB拎電,Raspberry pi都得,內建wifi

不過呢啲屬個人喜好啦,冇話啱唔啱
漏咗,要注意denon home 150用濕電,要睇佢個插蘇牛係咪100~240V,係就冇問題唔使另配,最多係買個萬用轉插頭,預佢係美式插,識改插蘇可以自己換個英式插頭

頭先用左呢條線 駁iphone 出moov 16bit, 無電流聲
但唔知loss 左幾多
咁樣正常係經過電話嘅volume control,即係電流有放大,再入喇叭就係二次放大,所以同lineout唔同的,lineout冇放大唔經volume control,無論硬件定軟件控制volume都好
二次放大咁即係好定唔好
梗係唔好啦 AudioCast 係一個wifi 接收器+DAC ,ChromeCast Audio都係(頭先睇過香港可能已經冇賣),舊產品冇乜銷路

佢哋冇放大部份,將數碼訊號轉咗做模擬訊號直出,聲壓放大由擴音機或者藍牙喇叭擴音線路放大,一般藍牙喇叭有D類功率放大,但冇數碼轉模擬部份

兩次放大係音響嚟講已經失真,訊號都唔係原本嗰個(假設解碼冇失真或好少)

所以我以前唔開hifi貪方便,四處擺,就係用AudioCast接Sony XB30 藍牙喇叭,唔用佢藍牙,因為可以完整無線傳送NAS類面嘅 44.1/16 嘅FLAC,藍牙唔係LDAC傳輸唔得,要通過WiFi 用DLNA/UPnP 傳送,呢個可以行到24/192定 384/32唔記得,但一定係完整傳送CD品質,當然喇叭有幾好先係最有用 否則都係唔會十分好聲,不過而家嘅藍牙喇叭音質好多都唔係得個「響」字,質素係可以,最起碼唔刺耳先,D類擴音部份嘅晶片大有進步,所以而家獨立擴音機/有源喇叭都有啲係D類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞