藍牙喇叭討論區(3)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
我就係覺得大部份藍牙喇叭唔好聲, 所以先買成對denon home150, 聽spotify 其實已經好好聲, 低moov 有16bit CD ,呢對denon 又食到 最高24/192 hi res, 所以先想辨法玩埋 moov 個CD
咁我暫時最簡單方案都係audio cast 做airplay 接受器出aux 入 denon , 再用iphone 開moov 射airplay 落audio cast , 咁樣係最好質素❓
一定可以傳送CD音質,藍牙除非用Sony LDAC,否則傳送唔到CD音質嘅,iPhone 嘅藍牙用AAC係最廢嗰隻,以前我用AudioCast接Sony藍牙喇叭播FLAC,音質即刻會有分別,你要pair對denon home 150就用唔到Airplay2,即係冇立體聲,一係等佢update fireware支援,一係就唔用佢airplay,用其他裝置Airplay通過佢嘅AUX輸入比訊號佢放大,Airplay行wifi,最高傳輸係幾多就唔記得
Airplay 行到CD 16/44, 但經AUX 入又lost 左,好似搵黎搞咁
支援Sony LDAC嘅藍牙喇叭,或者aptX HD嘅唔會好差,LDAC係可以傳送CD品質音樂,要電話/tablet支援,而藍牙喇叭又有,據報Android新嘅電話已經開始支援藍牙LDAC無線傳送

唯一係有啲藍牙喇叭接收唔穩定,用藍牙LDAC間中lag吓,做得好嘅冇問題
AUX邊會lost? RCA縮細版嚟,有3.5 to RCA或相反嘅,studio有源喇叭好多有AUX輸入
用AUX行 384/32都得,即係RCA嚟,airplay質素差過Chromecast ,公認咁滯
咁audio cast 4~500左右❓support airplay 咁又好似可以試下
If you're an audio quality nerd there's one difference between the two streams, and it's a numbers thing -- AirPlay/AirPlay 2 are stuck at CD quality (16/44) while Chromecast allows up to 24/96 streams. If squeezing the maximum amount of detail out of your hi-fi system is a priority, this may be a deciding factor. When we test at CNET Labs we always try to listen to the highest-quality streams, and prefer uncompressed hi-res where possible.

https://www.cnet.com/news/google-chromecast-vs-apple-airplay-which-is-better-for-streaming-from-your-phone/
講錯咗,AUX係模擬輸入,冇解碼,不過講傳送品質,airplay 最多係CD,用線嘅模擬訊號幾高都得,唔係啲hifi點玩?幾高碼率最後都係通過接線出喇叭
3嚿水鬆啲,免運費,香港以前賣3嚿半,仲有冇得賣唔知,電話setup佢時設喺2.4頻道,佢只支援2.4, 如果router有WPS 配對可以撳制配對wifi,佢有個app嘅,hktvmall睇吓可能有,佢個airplay冇問題的,就同我上面嘅screen cap一樣,喺iPhone /iPad 會見到
想問下Marshall Kilburn同Stockwell 2 邊隻好啲?
純粹考慮音質
不過我想問下audiocast 粒DAC 功力點, 解16/44 OK ❓
ok
如果外國買你地通常用轉插定配過火牛算
利申 識自己剪線改三腳插
即係如果我用kkbox就只可以用藍芽?
利申:想入手
另外仲諗緊B&W formation flex不過貴好多下

另外想問Denon 350會唔會好150好多?
Sony srs 23 33 43 呢個系列買唔買得過
見amazon 40% off
350都5千尾, 仲有佢將兩聲道逼埋落落一個大盒, 我自己將兩隻150拉開擺55"兩邊, 效果好好
不過350有另加兩隻bass, 好好力
藍牙可以,但壓縮左先出, 玩moov 16bit就無咩意義
我有舊型號XB30, OK, 呢幾個應該都唔差, 30開o左clear sound同xtrea bass都聽得下, 佢有個叫music centre app較EQ, 可以自較到o的聲合心水
iOS app 係咁

你買呢隻幾錢 同價位仲有冇啲咩選擇
嗰時好似係11XX行貨,因為我電視機係罪大55X9000E,喇叭同電視機都有藍牙LDAC ,可以傳送最高96/24 990bps,即係CD音質以上

同價位我諗可能係JBL, 好多冇聽過答唔到, 如果你有藍牙無損DAP支援LDAC,例如fiio m5/m11 pro呢啲,一對pair咗係stereo ,播放無損files如flac,alac,wav等等,當portable hifi

Sony 呢系列喇叭幾ok嘅,聲音清晰,要興奮啲開埋extra bass,外型靚仔,bbq開住用朋友都話好正
買藍牙portable喇叭睇埋藍牙codec ,一般係呢幾類主流

SBC , 所有藍牙裝置都支援,但傳送碼率係190~320bps之間,所有a2dp enable音頻裝置都用到,免權利金所以全世界都用,只可以傳送lossy music
AAC, 生果必備,收權利金,唔係所有音頻裝置會支援,生果系列產品只支援SBC同 AAC,Macbook pro好似例外支援埋aptX,碼率最高250bps,lossy codec
aptX/aptXHD, Qualcomm 嘢,大多數android 裝置會支援, 48kHz/16-bit LCPM audio data (352kbps), while aptX HD supports 48kHz/24-bit LCPM audio data (576kbps) lossy codec,但好過aac同sbc

LDAC, 罪大開發,最高990kbps,足夠傳送CD音質嘅,android 8.0已經全面開放咗比Android Open Source Project,未來應該所有android 裝置都會支援

HWA, 支那執笠公司屎為開發,號稱音質超越LDAC,有人實測經常lag,冇幾多裝置支援,懶得講,垃圾嚟

SSC, Samsung Scalable Codec, 三叔開發, 我所知唔多,估計三星嘢專用

呢幾類主流,現今藍牙喇叭唔好太睇少,同降嘈藍牙耳筒一樣,音質已經唔差,我用緊罪大wh-1000X m3, 老實同佢自家有線嘅mdr 1R mk2唔輸幾多,係低音較多咗,可以eq較番減幾db

買藍牙喇叭睇吓自己手上嘅裝置支援乜嘢,例如你有個支產FiiO M5,雖然幾嚿水嘅DAP,佢就支援LDAC,有HiRes wireless 認證,咁即係你買有LDAC嘅喇叭可用藍牙玩lossless 音質,1 pair就係立體聲(支援pair嘅話),已經唔輸生果AirPlay,係可能輸穩定性,做得接收唔好嘅喇叭,或者離得遠會lag吓

以我用XB30罪大電視機駁,冇lag嘅,因為近,而家pair到個罪大wh-1000X m3駁電視機,行去廚房會lag一吓半吓,坐住睇唔會

藍牙codec多又煩,呢喥簡單講吓嘅啫,太深入我都唔識
另外講一講藍牙pair裝置,噚日買嘅罪大wh-1000X m3罪大電視機就搵唔到佢,由於我個router 喺電視機下面,同電視機距離近到不得了,藍牙用嘅頻道同wifi 801.11 n非常接近,會有機會出現干擾,需要熄一熄router等藍牙pair咗連接後先開番,由於噚日太太煲緊劇冇得熄,今朝佢未起身就熄一熄router,開番耳筒嘅pair mode,電視機一吓就見到耳筒成功pair 連接

如果個藍牙喇叭其他裝置見唔到佢,就要睇吓係咪好近開緊嘅微波爐,或者接駁藍牙喇叭嘅裝置係咪好近router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞