藍牙喇叭討論區(3)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
係802.11n ,typo
買藍牙喇叭同藍牙耳牛一樣,都係先睇自己手上嘅裝置支援乜嘢藍牙Codec,噚日買藍牙降噪耳筒,原先係打算買最新出嘅Sony WH-1000X M4,諗住電子嘢有新買新,點知睇完SPEC比較,原來反而冇咗aptX同aptX HD,變成我部Nokia 5.3支援嘅aptX用唔到,其他官方講法就係聲靚咗,降噪能力更好嘅吹水嘢,藍牙版本變成5.0支援mutlipoint, 呢個對我冇用,於是買番m3

實際出嚟效果確實係Nokia 5.3用aptX好聲過iPhone 用AAC codec, 我有iPhone XR/SE2同iPad pro,同樣我買藍牙喇叭都係咁選,百零二百蚊嘅就唔會咁做

藍牙喇叭最好買有AUX輸入嘅,非常重要,冇藍牙嘅裝置有aux lineout都用到,而且可以配合WiFi streaming receiver ,例如AudioCast,就可以將你嘅藍牙喇叭變成DLNA/AirPlay 經wifi 傳送,由佢接收以AUX output入藍牙喇叭,音質就係CD 以上

以前我有隻壞咗,用嚟駁Sony xb30

建議下期開post加埋藍牙耳牛,會多啲討論,真無線耳塞多人用,不過我諗藍牙耳牛應該都有唔少用家
基於AUX input 我個人非常著重,所以我係唔會建議買apple homepod mini,佢冇嘅,另外唔支援Spotify,變成冇得用Siri、Alexa同google 語音助手以聲控

上面已經講咗,生果嘢只支援藍牙SBC同AAC codec,所以用藍牙傳送只有lossy ,除非係全屋生果產品冇其他藍牙裝置,或者生果宗教信仰,否則唔好買佢,大把選擇
b&w flex同naim muso qb都唔錯
想知巴打們點睇bose portable home speaker
試咗次不過覺得聽男聲嘛嘛 但女聲好好J
有冇巴打用緊Soundcore Motion+?
想知佢有冇得插sd卡播, 3.5mm同nfc paring?
等緊black friday平既就入手
喺始創中心電梯第一間標價799行貨(佢話),現金仲有得減,佢嬲我試聽但我趕住走冇試,你可以試聽

好少流動藍牙喇叭有aptX 就真嘅
想請問下放係廳駁電視, 主要睇戲為主,
筆直 3000-5000都得
不如買soundbar,去soundbar post問
請問如果想聽埋歌呢?
但係我自己 就聽blues/art rock, 我女友就聽普通K歌
唔介意強國貨,edifier airpluse a100, 有晒所有輸入接口,包括藍牙,鐘意爆機可加 sub woofer
見marshall emberton 連AAC都冇
對音質影響大唔大
平既speaker做一對除左flip 4之外
Monster Superstar S310又好唔好?
上網見到個樣幾靚仔又新D
你意思係咪bluetooth codec AAC? 有SBC就得, 兩者都係lossy format, 出o黎o的聲點睇喇叭質素同廠方較聲, 呢個重要好多
bluetooth 5.2將會引入新o既codec LC3, 有叫LC Audio, SIG官方話特點係傳送音質比廣泛使用o既SBC好, 而且更低功耗, 意味住流動bluetooth device會有更長使用時間

https://www.bluetooth.com/learn-about-bluetooth/bluetooth-technology/le-audio/

TWS耳塞, portable bluetooth speakers或者耳擴有機會使用1~2日先需要叉電, 鋰電池可以細o舊o的, 從而令體積縮細, TWS耳塞比較受惠, 唔使o甘大o舊o野
好奇查o下 marshall emberton o既spec , 佢只support SBC codec, 其他codec冇, 冇mic, 真係比人用電話播歌, 有電話打入要斷開連接
咩種類既歌都會聽下,想問下有無咩推介?主要都係房用唔會拎出街
2千蚊budget以內,因為出國讀書,得自己係房,想播下歌,但係又唔想淨係用notebook播,唔該哂咁多位
有無人用bluetooth speaker做電腦喇叭?
想問latency嚴唔嚴重?
Lm 咁啱想買個flip 4
水貨都冇咩所謂?
Sony 美馬特價中, SBS XB43可以睇睇
想買個喇叭電腦同手機都用到
想問下harman kardon soundsticks 4好唔好?
個低音喇叭係咪可以擺地下?
((張枱唔夠大
想問下平時放房用iPhone連,間唔中會拎出街嘅portable speaker有冇推薦?會比較著重bass同人聲,budget1500左右
https://www.amazon.com/Sony-SRS-XB43-Wireless-Waterproof-BLUETOOTH/dp/B086CYQ22F

個人覺得Sony較聲幾好,可以去Sony門市試完睇吓啱唔啱聽先,佢有app可以自己較EQ

買咗Beolit 17 幾個月出 Beolit 20
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞